‘Dit is gestoord’, zegt Harrie Lavreysen na zijn zesde wereldtitel op de sprint

Harrie Lavreysen tilde zijn baanfiets triomfantelijk in de lucht na zijn wereldtitel op de sprint in het Deense Ballerup. Net zoals de wereldkampioenen Tadej Pogacar (weg) en Mathieu van der Poel (gravel) dat de afgelopen weken deden. Lavreysen kan zich meten met de grootste kampioenen. Hij werd voor de zesde keer op rij wereldkampioen sprint, nadat hij deze WK eerder titels pakte op de teamsprint en de kilometertijdrit. Daarmee staat de teller voor de drievoudig olympisch kampioen van Parijs nu op zestien regenboogtruien in totaal. Geen renner was in de lange historie van het baanwielrennen succesvoller.

In de finale van de sprint versloeg Lavreysen in twee heats landgenoot Jeffrey Hoogland, die hem in de eerste rit tevergeefs probeerde te verrassen met een surplace. Lavreysen zette onweerstaanbaar aan na de voorlaatste bocht en het verschil was gemaakt. In de tweede rit kwam Hoogland er geen moment aan te pas. „Het is gestoord”, sprak de wereldkampioen na afloop lachend bij de NOS. „Ik heb een lekker dagje gehad, een supertoernooi gereden en de wereldtitel is binnen.”


Lees ook

Lavreysen in Parijs

Baanwielrenner Harrie Lavreysen toont zijn gouden medailles nadat hij zondag ook het onderdeel keirin heeft gewonnen.

Wereldrecord op laagland

Vrijdagavond had Lavreysen (27) zich ook al superieur getoond in de finale van de kilometer tijdrit. Bij zijn eerste deelname op dit niet-olympische onderdeel bleef hij viervoudig wereldkampioen Hoogland (31) ruim voor, in een wereldrecord op laaglandbanen: 57,321. Met zijn vijftiende wereldtitel onttroonde hij de Fransman Arnaud Tournant als recordkampioen. „De WK baan worden al meer dan honderd jaar verreden en kennen veel mooie records en ranglijstjes”, reageerde Lavreysen na zijn historische prestatie. „Dat ik bovenaan een van die lijstjes mag staan, is heel bijzonder.”

Hetty van der Wouw (26) behaalde zondag net als op de Spelen van Parijs zilver op het onderdeel keirin. Goud was voor de Japanse Mina Sato, brons voor de Britse Katy Marchant. „Hoe kan je nou weer tweede worden”, had Van der Wouw zich naar eigen zeggen na afloop afgevraagd. Eerder werd ze deze WK tweede op de teamsprint en de individuele sprint. Na de huldiging overheerste de blijdschap. „Drie keer tweede, dat is gewoon heel goed.”