Dirk Kuijt loopt verloren rond, als Beerschot-hooligans wéér vuurwerk op het veld gooien

De mouwen van zijn donkerblauwe polo heeft hij opgestroopt, deze frisse zondagmiddag in Antwerpen. Beerschot-trainer Dirk Kuijt staat voortdurend in het uiterste hoekje van zijn coachvak. Hoog op de tribune in het Bosuilstadion is zijn geklap te horen, wanneer zijn ploeg in een fel gevecht is om de bal. Door strijdlust onderscheidde hij zich als speler, nu als coach verwacht hij niet anders.

Hij coacht nadrukkelijk, soms even een tactische aanwijzing, dan weer een duim omhoog. Na een minuut bemoeit Kuijt zich met een opstootje, waarbij ook Antwerp-spits Vincent Janssen betrokken is. Begin tweede helft vliegt hij op, als hij vindt dat een Antwerp-aanvaller een overtreding begaat. Kuijt roept geregeld naar scheidsrechter Lothar D’Hondt – die hem vermanend toespreekt, nadat ook de vierde official dit al meerdere keren heeft gedaan.

In Deurne-Noord, in de beladen stadsderby tegen Royal Antwerp FC, vecht Dirk Kuijt (44) niet alleen voor zijn toekomst bij Beerschot. In breder perspectief doet hij dat ook voor zijn jonge trainerscarrière, die hij begon nadat hij in 2017 zijn spelersloopbaan afsloot met een hattrick en een landstitel bij Feyenoord.

Coach van Feyenoord

Hij zou voorbereid worden op het hoofdtrainerschap van Feyenoord, was het idee onder toenmalig technisch directeur Martin van Geel. Kuijt werd trainer van het vlaggenschip van de jeugdopleiding, de onder-19. Hij liep stage bij het eerste elftal, onder Dick Advocaat. Maar toen de positie van hoofdtrainer vrij kwam, koos de nieuwe technisch directeur Frank Arnesen in 2021 voor Arne Slot. Achteraf was dat voor hemzelf ook beter, zei Kuijt later tegen de NOS. „Ik was er op dat moment zeker nog niet rijp voor.”

Kuijts eerste serieuze klus als trainer, eindigde in een mislukking. Bij eerstedivisieclub ADO Den Haag, dat grote ambities had en snel terug wilde naar de Eredivisie, werd hij november 2022 al na 176 dagen ontslagen. Uit een reconstructie van Voetbal International bleek dat hij wel de steun had van de spelersgroep, maar niet van de algemeen directeur.

Bij Beerschot staat hij voor een nieuwe beproeving. De club uit het zuiden van Antwerpen heeft een rijk verleden, door zeven landstitels begin vorige eeuw. Beerschot stond in die jaren voor mooi combinatiespel – „het schoonste voetbal wordt nog altijd in het Olympisch Stadion op het Kiel gespeeld”, schreven de kranten destijds, volgens de clubsite.

Door faillissementen, financiële problemen, falend beleid en degradaties viel Beerschot de afgelopen decennia ver terug. Maar in 2018 kreeg de club een financiële injectie door de komst van de Saoedische prins Abdullah bin Mosaad, die inmiddels 75 procent van de aandelen heeft. Hij heeft grote ambities, toch lukte het de afgelopen jaren niet om uit te groeien tot een stabiele club op het hoogste niveau.

Kuijt nam het in januari van dit jaar over, toen Beerschot koploper was op het tweede niveau – de Eerste klasse B. Binnen een half jaar haalde hij zijn eerste succes als trainer: het kampioenschap en dus promotie naar het hoogste niveau. Hij tekende bij tot medio 2026, voor naar verluidt een half miljoen euro per jaar.

Maar achter de schermen ontstond op bestuurlijk gebied veel onrust door een strijd over het eigenaarschap. Voorzitter Francis Vrancken – die 12,5 procent van de aandelen heeft – stapte op vanwege een conflict met United World, de voetbalholding van prins Bin Mosaad. Vrancken was boos dat een beoogde overname door een Chinees-Europese partij, tevens eigenaar van FC Den Bosch, klapte. Ook de algemeen directeur en technisch directeur vertrokken.

We moeten ‘met schuim op de bek’ het veld opkomen en ons shirt natmaken

Dirk Kuyt
trainer Beerschot

„Zo viel een hele structuur weg. Daardoor is Kuijt in een soort vacuüm beland”, zegt Bart Fieremans, sportjournalist bij Het Laatste Nieuws. De nieuwe directie haalde deze zomer zo’n vijftien spelers van wie de meesten nog tegenvallen. Met veel interesse wordt zondag uitgekeken naar het debuut van twee Saoedische huurlingen: Marwan Al-Sahafi en Faisal Al-Ghamdi. Zij trainen al een tijdje mee, maar zijn pas nu speelgerechtigd.

Een impuls is nodig: al zeven competitiewedstrijden op rij verloor Beerschot, alleen in de eerste ronde werd gelijk gespeeld. Twintig goals in acht duels kreeg de ploeg tot zondag tegen. Kuijt bleef lang vasthouden aan een systeem met drie verdedigers en aanvallend ingestelde wingbacks „die positioneel vaak steken laten vallen”, zegt Fieremans. „Hij heeft zich met de spelers die voorhanden zijn nog niet bewezen als een tactisch sterke coach.”

Strijdbaar is hij wel, in aanloop naar de derby. „We moeten ‘met schuim op de bek’ het veld opkomen en ons shirt natmaken”, zegt Kuijt vrijdag. „Vriend en vijand geven ons weinig kans, voor de meeste mensen hebben we al verloren. Daarom valt er ook wat te winnen.” Hij zegt dat er andere trainers voor minder zijn ontslagen, „maar ik ben daar niet mee bezig”.

Gemaskerde hooligans

Vroeg op de middag, nog voor er een bal is getrapt, staat de mobiele eenheid al klaar bij het uitvak van de Beerschot-supporters. Daar hebben enkele tientallen gemaskerde Beerschot-hooligans hun positie ingenomen, voor in het vak. De harde kern heeft een verleden met incidenten.

Beerschot-coach Dirk Kuijt (rechts) begroet voor de wedstrijd zijn collega Jonas De Roeck van Royal Antwerp FC.
Foto Tom Goyvaerts/AFP

De aanloop is gespannen, door wanordelijkheden vorige week zaterdag. Na een 3-0 thuisnederlaag tegen directe concurrent Sint-Truiden greep de politie in omdat een groepje Beerschot-supporters het stadion was binnengedrongen. Zij kwamen in de buurt van de kleedkamer, anderen verzamelden zich buiten. Bij de poort van het stadion, spraken ze met Kuijt. „Ik kan me de frustratie van de supporters heel goed voorstellen”, zei hij.

In een gesprek met bestuursleden dreigden enkele leden van de harde kern de volgende wedstrijd – die tegen Antwerp – te verstoren bij een grote achterstand. „Ik ben baas van de tribune”, zei een Beerschot-supporter, volgens een uitgelekt audiofragment. „Als wij zeggen dat we het laten ontploffen, dan gebeurt het ook.”

Daarom zijn er zondag extra veiligheidsmaatregelen genomen door de Antwerpse burgemeester Bart De Wever. Dat er gekke dingen kunnen gebeuren in de derby, bleek drie jaar geleden: toen rende een Beerschot-hooligan in het thuisduel over het veld om vuurwerk in een vak vol met Antwerp-fans te gooien.

Kuijt blijft even roerloos staan, als Antwerp na een half uur 1-0 maakt – een goal die niet kon uitblijven door de enorme druk van de thuisploeg. Pas echt mis gaat het aan het begin van de tweede helft, als de organisatie bij Beerschot helemaal weg is. Binnen vier minuten maakt Antwerp drie goals – waarvan twee via fraaie afstandsschoten van schaduwspits Tjaronn Chery en een van spits Vincent Janssen (4-0). Pal voor de feestende meute, probeert Kuijt zijn spelers nog te bereiken. Houd controle, lijkt hij te willen zeggen.

Als wij zeggen dat we het laten ontploffen, dan gebeurt het ook

Anonieme Beerschot-fan

De keeper van Beerschot schopt het vuurwerk nog weg dat de hooligans van zijn club op het veld gooien. Het helpt niet, het duel wordt tijdelijk stilgelegd. Terwijl Kuijt even binnen zit, wordt Mark van Bommel – coach van de kampioensploeg van Antwerp in 2023 en deze middag toeschouwer – toegejuicht door de thuisfans. Bij de hervatting wordt binnen een minuut weer vuurwerk op het veld gegooid, waarop definitieve staking volgt – precies wat de harde kern van Beerschot wil.

Kuijt loopt een beetje verloren rond, geeft een assistent een bemoedigend tikje. „Shame on you”, zingen de Antwerp-supporters richting die van Beerschot. Tientallen ME’ers komen met honden het veld op, omsingelen het uitvak. Later op de middag, zet de politie nog traangas en een waterkanon in tegen rellende Antwerp-fans. Vanwege de veiligheid, kunnen spelers en trainers geen reactie geven. Pas ‘s avonds laat Beerschot weten dat de club „het gedrag van deze enkelingen ten stelligste veroordeelt” en dat betrokken fans zullen worden gestraft. Na overleg met Antwerp is besloten dat Beerschot „zich officieel terugtrekt” en dat de wedstrijd dus niet meer wordt uitgespeeld.