Jordanië is „de enige echte Palestijnse staat”, tweette Geert Wilders donderdag, wat dat land als belediging opvatte en wat tegelijkertijd wordt gezien als een ontkenning van het bestaansrecht van een onafhankelijk Palestina. De Nederlandse ambassadeur is diezelfde dag ontboden door Jordanië. Het is de eerste diplomatieke rel van dit nieuwe kabinet. Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) gaat later deze vrijdag bellen met zijn Jordaanse collega. Het relletje laat zien waar Veldkamp in dit kabinet met de PVV waarschijnlijk vaker mee te maken krijgt: provocaties vanuit de eigen gelederen.
Wilders twitterde naar aanleiding van een stemming in het Israëlische parlement. Een meerderheid van de Knesset sprak zich donderdag in een stemming officieel uit tegen een tweestatenoplossing, die voorziet in een Palestijnse staat naast Israël. De stemming liet zien dat in Israël het draagvlak slinkt voor deze door de internationale gemeenschap gewenste oplossing. Wilders noemde de uitslag van de stemming „historisch” en herhaalde het standpunt dat Israël geen bezet land moet afstaan en Jordanië als Palestijnse staat kan fungeren. Dat laatste, waarvan de suggestie uitgaat dat alle Palestijnen naar Jordanië zouden moeten vertrekken, is zelfs binnen Israël een uitzonderlijke opvatting, die vooral aftrek vindt onder extreemrechtse partijen.
Jordanië noemt Wilders in een verklaring een „racistische parlementariër” die „opruiende uitspraken” doet die in strijd zijn met het internationaal recht. Volgens dat recht moet de illegale Israëlische bezetting van Palestijns land eindigen. Dat de regering in Amman de berichten van Wilders zo hoog opneemt, toont dat in het buitenland de uitspraken van de PVV-leider geïnterpreteerd kunnen worden als standpunten van de Nederlandse regering.
Lees ook
Jordanië ontbiedt Nederlandse ambassadeur vanwege tweet Wilders
Afwijkend
De stellingname van Wilders gaat in tegen het staande, al jarenlange Nederlandse beleid als het om het Israëlisch-Palestijns conflict gaat. Minister Veldkamp herhaalde vrijdag op NPO Radio 1 dat Nederland „voor een tweestatenoplossing is, en staat voor een onafhankelijke en levensvatbare Palestijnse staat, naast een veilig Israël”. In het coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB wordt de tweestatenoplossing overigens niet genoemd en worden enkel „het bestaansrecht en de veiligheid van de staat Israël” benadrukt.
De rel met Jordanië laat zien dat het kabinet als het om het buitenlandbeleid gaat, zal moeten omgaan met de afwijkende standpunten van de PVV. De partij van Wilders werkt in Brussel samen met de Hongaarse premier Viktor Orbán, terwijl VVD en NSC een harde Europese aanpak van Hongarije voorstaan. Hongarije en Jordanië laten zien dat het werk van minister Veldkamp ingewikkeld kan worden, hoewel hij dat zelf op de radio vrijdag relativeerde. „Wij hebben een stelsel van dualisme en dhr. Wilders mag als lid van de Tweede Kamer mag zijn eigen opvattingen hebben. Het kabinet heeft soms andere opvattingen.”
Lees ook
Wilders kiest voor chaos als strategie