‘Dickensiaanse bezuinigingen’ brengen Britse premier Keir Starmer in het nauw

Hij zal met een fikse kater zijn wakker geworden, analyseren Britse media nadat premier Keir Starmer dinsdag flink moest inbinden. Versobering en hervorming van twee sociale zekerheidswetten werden afgezwakt en deels opgeschort om genoeg steun uit de eigen Labour-gelederen te winnen. De regering kreeg een meerderheid achter zich, maar werd door de aanpassingen opgezadeld met een gat op de begroting van circa 5,5 miljard euro. En het verzet uit de linkerflank van de Labour-fractie is niet geluwd: 49 leden bleven tegen de versobering van regelingen voor onder meer mensen met een beperking.

De opstand binnen Labour en het moeizame debat van dinsdag markeren het eerste jaar van Keir Starmer als premier. Zijn partij won vorig jaar op 4 juli met een ruime meerderheid de verkiezingen, na veertien jaar waarin de Conservatieven aan de macht waren in het Verenigd Koninkrijk. Labour pakte 412 van de 650 zetels in het Lagerhuis. Internationaal kreeg Starmer waardering voor onder meer de handelsdeal die hij met Trump wist te sluiten en de grote rol die de Britten namen bij de steun aan Oekraïne.


Lees ook

Labour neemt afscheid van jaren van spaarzaamheid, maar Britten voelen er nog weinig van

De Britse minister Rachel Reeves verlaat Downing Street 11 en is op weg naar het Lagerhuis om haar financiële plannen te presenteren. Foto Henry Nicholls/AFP

Maar in eigen land heeft Starmer het moeilijk. De inflatie blijft met zo’n 3,5 procent aan de hoge kant en de economische groei valt tegen. Van de tien laatste premiers was volgens opiniepeilbureau YouGov alleen Liz Truss – die slechts 45 dagen aan de macht was – minder populair.

Twee regelingen

De Labour-regering maakte drie weken geleden de financiële plannen bekend voor de regeerperiode tot 2029. De bedoeling is dat er fors meer geld gaat naar onderwijs, gezondheidszorg en defensie. Maar om dat te betalen, moet er onder meer op sociale zekerheid worden gekort. De kosten van twee regelingen zijn de afgelopen vijf jaar zo hard gestegen dat de regering zich genoodzaakt zag in te grijpen. De eerste regeling, de personal independence payment (PIP), gaat om uitkeringen voor mensen met een langdurige ziekte, een beperking of een psychische aandoening. De tweede, de Universal Credit, regelt financiële steun voor mensen met een laag inkomen, werkzoekenden of mensen die niet kunnen werken.

Protest in Old Palace Yard in Londen, dinsdag in de buurt van het parlement. Foto Justin Tallis / AFP

Volgens de BBC maakten in 2019 drie miljoen mensen in Engeland en Wales aanspraak op de uitkeringen. In maart van dit jaar was dat aantal met vier miljoen gegroeid, vooral door mensen met een psychische aandoening. De uitgaven zijn met tientallen miljarden toegenomen en zouden – zonder maatregelen – in 2029 op zo’n 84 miljard euro uitkomen. Door uitkeringen te verlagen en criteria aan te scherpen wilde het kabinet hier ruim 6 miljard euro op bezuinigen. Het kabinet zegt de versoberingen ook door te voeren om meer mensen aan de slag te krijgen.

Er was de afgelopen dagen veel protest tegen de plannen, onder meer door een coalitie van 138 organisaties van mensen met een beperking. Mede daardoor lag de ingreep bij een deel van Labour zwaar op de maag. Onder druk van zo’n 120 Labour-parlementariërs toonde het kabinet zich bereid de maatregelen te verzachten, onder meer door ze alleen voor nieuwe gevallen te laten gelden. Ook werden de strengere criteria om voor uitkeringen in aanmerking te komen op het laatste moment afgezwakt. De regering beloofde ook een onderzoek naar de exacte gevolgen van de plannen af te wachten.

Een deel van de Labour-fractie stemde toch tegen, omdat uit een analyse van de regering zelf bleek dat 150.000 van de meest kwetsbare mensen in armoede zouden belanden, zelfs na een reeks concessies. „Deze Dickensiaanse bezuinigingen horen bij een ander tijdperk en een andere partij”, zei Labour-parlementariëre Rachael Maskel tijdens het debat. „Ze staan ​​ver af van waar deze Labour-partij voor staat: een partij die de armen beschermt.” Een andere Labour-parlementariër, Meg Hillier, die uiteindelijk akkoord ging, waarschuwde Starmer wel: hij moet voortaan beter luisteren naar wat er in de achterban speelt.