Denen knallen het hele jaar door met kaneel: op 25-jarige singles

Een jonge Deen in onderbroek staat tegen een lantarenpaal, vastgebonden met gaffer tape. Hij heeft een veiligheidsmasker op. Dan zet hij zich schrap. Een klap volgt, de omgeving verandert in een bruine wolk. Als de rook is opgetrokken, is de jongen overdekt met bruin poeder. Hij kucht. Zijn vriend haalt een zelfgebouwde kaneelwerper van zijn schouder. De vrienden eromheen juichen.

De Deense werkelijkheid – doorgaans strak aangeharkt – lijkt soms wel een absurdistische Scandinavische film.

https://youtu.be/LIdyluEdqgY?si=6Jj3Dssr04-hUrLH

Het hierboven beschreven ‘kaneel krijgen’ blijkt een plattelandsgewoonte uit Jutland. Wie vijfentwintig wordt en single is, verdient kaneel. Een beetje, of heel veel. „De traditie werd voor het eerst vastgelegd in de jaren zestig, maar groeit in populariteit, ook in de steden”, vertelt historicus Caroline Nyvang. „Plattelandsjongeren die gaan studeren of werken in de stad, nemen de gewoontes van thuis mee naar de stad. De huidige jongeren hechten aan tradities – ze zetten zich af tegen de boomers, die juist niets van tradities moesten hebben.”

Het kaneelgooien is een spin-off van een pepertraditie. In Denemarken wordt een ongehuwde dertiger een pebersvend of pepergezel genoemd. Het woord stamt uit de vijftiende eeuw, toen rondreizende specerijenhandelaren niet trouwden voor hun dertigste, bij gebrek aan een vaste verblijfplaats. In de negentiende eeuw werd het de gewoonte ongehuwde dertigers te confronteren met pepergooien, en met een enorme peperbus voor de deur. Je ziet ze nog steeds, vaak gemaakt van twee olievaten. „Een vorm van social nudging”, zegt Nyvang. „Want het was natuurlijk wel de bedoeling dat je getrouwd was op die leeftijd. Niemand weet precies waarom de traditie zich uitbreidde met kaneel. Peper wordt ook nog gedaan, hoewel kaneel duidelijk de overhand heeft.”

Wie rondvraagt bij millennials hoort van douches gevuld met kaneel, kaneeldumping in het bed van argeloze slapers, rauwe eieren zodat de kaneel goed plakt, of erger, warm water waardoor je poriën opengaan en je nog dagen kaneel zweet. „We deden het ook een keer in een discotheek”, vertelt een van hen. „Na de eerste worp werd het zo stoffig dat we de jarige niet meer konden vinden. We hadden negen kilo.”

Op straat geeft kaneel overlast als het regent. De gemeente krijgt af en toe een klacht dat het glad is, of dat het kaneel de schoenen van Denen verpest. Meestal laat de gemeente de kaneel gewoon wegspoelen door de regen.

Er is nog een reden dat kaneel steeds vaker in het straatbeeld opduikt: de commercie. De oprichters van de site Kanelogpeber.dk zagen in 2012 een gat in de markt, nadat ze zelf de kaneelschappen in een straal van tien kilometer langs moesten om tot een aardige hoeveelheid te komen. Websites raden 500 g kaneel per gooier aan, maar: ‘verdient je vriend niet meer?’

Een pakket van tien kilo kost online tussen de 100 en 150 euro. Wie het goed wil doen, stopt 10 tot 30 kilo in de bladblazer, stofzuiger of brandblusser, en gebruikt deze als kaneelkanon. „Niet vergeten de jarige goed vast te binden zodat die niet kan ontsnappen.” Overigens is kaneel niet zo vriendelijk als het ruikt. Er zitten natuurlijke gifstoffen in die in grote hoeveelheden op het immuunsysteem inwerken, en zelfs dodelijk kunnen zijn. Kaneel schijnt de verf op oude gebouwen aan te vreten, bovendien is het erg brandbaar. Sommige Denen denken dat het kaneelgooien snel verboden zal worden. Tot die tijd hebben de Denen een traditie met brandgevaar die slecht is voor mens, dier en milieu, en voor overlast zorgt – al knalt een kaneelkanon niet zo hard als vuurwerk.