Demissionair kabinet onderzoekt overname kerncentrale Borssele

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat onderzoekt of de staat de kerncentrale in Borssele kan overnemen. Dat schrijft demissionair klimaatminister Rob Jetten (D66) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Over de mogelijke overname zijn inmiddels verkennende gesprekken gevoerd met onder meer de Zeeuwse Energie Houdstermaatschappij, die 70 procent van de aandelen in de kerncentrale bezit en waarvan onder andere de provincie Zeeland en Zeeuwse gemeenten aandeelhouder zijn.

Het demissionair kabinet wil, net zoals het nieuwe kabinet, Borssele openhouden tot na 2033. Eerder was met aandeelhouders afgesproken de kerncentrale in dat jaar te sluiten. De huidige aandeelhouders, naast Zeeuwse Energie Houdstermaatschappij het Duitse RWE, dat 30 procent van de aandelen bezit, willen dat de staat eventuele risico’s afdekt als de kerncentrale open blijft. Volgens Jetten zouden de aandeelhouders terughoudend zijn „vanwege de marktrisico’s en politieke onzekerheden die gepaard gaan met een verlengde bedrijfsduur”.

Het demissionaire kabinet zou een overname echter zien als een „verregaande stap”, zo schrijft Jetten. „Een dergelijk zwaar middel is alleen wenselijk als daarmee publieke belangen geborgd worden die niet op een andere manier geborgd kunnen worden via bijvoorbeeld wet- en regelgeving of financiële instrumenten”.

Dat Den Haag zich richt op meer opwekking van kernenergie in Nederland is geen geheim: het nieuwe kabinet kondigde in het hoofdlijnenakkoord al aan, naast het openhouden van de kerncentrale in Borssele, vier nieuwe centrales te willen bouwen. Hiervoor wordt 9,5 miljard euro extra gereserveerd.


Lees ook
Bij een nieuwe kerncentrale kan Nederland niet heen om de banden met Rusland

Bij een nieuwe kerncentrale kan Nederland niet heen om de banden met Rusland