De Volkskrant vraagt cartoonist Jos Collignon na 44 jaar te vertrekken

Cartoonist Jos Collignon stopt na 44 jaar bij de Volkskrant, die hem gevraagd heeft te vertrekken. Dat heeft de 73-jarige tekenaar dinsdagochtend bekendgemaakt in het radioprogramma MISCHA!. Collignon won meerdere prijzen voor zijn werk, waaronder de Inktspotprijs en de Grote Prijs van Press Cartoon Europe.

Volgens de illustrator verliep het gesprek over zijn vertrek op een prettige manier. „Het was een uitstekend gesprek, waarin ik breed begrip kreeg van de hoofdredactie”, aldus Collignon. „Maar aan het einde vertelde hij wel dat hij mij kwijt wilde.” Reden voor het afscheid is volgens de Volkskrant dat „het tijd voor nieuwe stemmen en stijlen” is. De cartoonist levert momenteel twee spotprenten per week aan de Volkskrant, op 13 juli zal zijn laatste bijdrage verschijnen.

De krant heeft het vertrek van Collignon in een interne mail bevestigd. „Zijn levendige, geestige, scherpe en onnavolgbare cartoons zijn tot op de dag van vandaag gezichtsbepalend”, schrijft hoofdredacteur Pieter Klok daarin. „Het was dus een moeilijk besluit”, dat volgens Klok „niets te maken heeft met de recente ophef over zijn Israël-cartoon.” Volgens de hoofdredacteur was al voor dat incident besloten om afscheid van Collignon te nemen.

Antisemitisme

De beroemde tekenaar raakte afgelopen november, niet voor het eerst, in opspraak vanwege een tekening die volgens velen antisemitisch was. Daarin is „een dikke duim op een lange arm” te zien, waarop een Israëlische vlag staat afgebeeld en waarboven de tekst „O-ver-al herlevend antisemitisme” staat. „O jee sorry – vergeten éérst Hamas te veroordelen”, staat eronder te lezen. De spotprent werd geplaatst op de dag dat Kristallnacht herdacht werd en ontving kritiek van onder meer oud-PvdA-leider Lodewijk Asscher en demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge (CDA). Het was niet de eerste keer dat elementen van Collignons tekeningen antisemitisch genoemd werden.

Klok verdedigde de cartoon en weigerde die te verwijderen. Dat deed de hoofdredacteur eerder wél bij een spotprent over het succes van het Marokkaanse voetbalelftal. Op die tekening waren twee jongemannen op een scooter met Marokkaanse vlag afgebeeld, die een gouden bokaal rukken uit de handen van FIFA-voorzitter Gianni Infantino en erg lachend vandoor rijden. De cartoon werd verwijderd omdat die volgens Klok „stigmatiserend” was en bij zou dragen „aan het wegzetten van een bevolkingsgroep.”

Collignon begon 47 jaar geleden met het maken van spotprenten over actuele onderwerpen. Voor 1980 tekende hij voor NRC Handelsblad. Collignon zegt nog niet te weten wat hij na zijn vertrek gaat doen.