De pro-Palestijnse activist Georges Abdallah zat ruim veertig jaar vast in Frankrijk en komt nu vrij. Wie is hij?

In de gevangenis in het Zuid-Franse Lannemezan ontving hij nog dagelijks tientallen brieven van sympathisanten. Het beantwoorden van al die brieven was voor Georges Abdallah, in zijn cel met de poster van Che Guevara aan de muur, decennialang dagelijkse routine. Veel Fransen zullen de nu 74-jarige Libanese activist wellicht vergeten zijn. Toch trokken ieder jaar pro-Palestijnse demonstranten naar het dorpje aan de voet van de Pyreneeën om te pleiten voor zijn vrijlating.

Zij krijgen na ruim veertig jaar wat ze vroegen: op 25 juli komt een van de langst zittende gevangenen van Frankrijk definitief vrij.

Zelfs voor Emmanuel Macron was Abdallah een onbekende, totdat de Franse president in 2018 op bezoek in Tunesië geconfronteerd werd met mensen die „libérez Georges Abdallah” schreeuwden. Zichtbaar verward liet Macron zich informeren over de zaak die de Franse media in zijn greep hield toen hij zelf nog op de basisschool zat.

De zaak gaat terug tot januari 1982. In de schaduw van Libanese burgeroorlog en de spanningen tussen Israël en Libanon, die later dat jaar zouden leiden tot de tweede Israëlische invasie in Libanon in vier jaar tijd, wordt de Amerikaan Charles Ray vermoord in de buurt van zijn woning in Parijs. Ray was veteraan van de Vietnamoorlog en is op dat moment op de Amerikaanse ambassade in de Franse hoofdstad gestationeerd om inlichtingen te verzamelen voor het Amerikaanse leger.

De destijds relatief onbekende Libanese marxistische gewapende groep Fractions Armées Révolutionnaires Libanaises (FARL) eist de aanslag op. Die groep is gerelateerd aan de Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO, destijds de belangrijkste tegenstander van Israël in het Israëlisch-Libanese conflict. The New York Times omschrijft de schutter als „kort, slecht gekleed en langharig”, maar een verdachte voor de moord op Ray is er niet. Drie maanden later, april 1982, wordt de Israëlische diplomaat Yacov Barsimantov vermoord in Parijs. Opnieuw op klaarlichte dag, opnieuw geen arrestaties. De schutter is een vrouw van ongeveer twintig jaar oud, met „een baret die haar haren verborgen hield”, ook weer volgens The New York Times.

Moordwapen in appartement

Het duurt twee jaar voordat de zaak weer opduikt, als de politie in Lyon een man aanhoudt na een tip van de Italiaanse autoriteiten in verband met wapenbezit. De man gaat schuil achter meerdere valse identiteiten, het blijkt te gaan om de Libanees Georges Abdallah. Sinds 25 oktober 1984 zit hij in Franse detentie. Het is op die datum dat demonstranten jaarlijks vragen om zijn vrijlating. In 1987 krijgt hij levenslang voor medeplichtigheid aan de moord op de Amerikaanse en Israëlische functionarissen en poging tot moord op een andere Amerikaanse diplomaat.

Toch had hij veel eerder vrij kunnen komen. Als gewapende strijders van FARL in 1985 de directeur van een Frans cultureel centrum in de Libanese havenstad Tripoli gegijzeld houden, eisen ze de vrijlating van FARL-mede-oprichter Abdallah. Ze dreigen de gijzelaar te doden. Frankrijk zegt de vrijlating toe en de gijzelaar komt vrij. Maar Abdallah blijft vastzitten. Als in een van de appartementen die Abdallah huurt in Parijs het moordwapen van de moorden op Ray en Barsimantov wordt gevonden, vervliegt elke kans op vrijlating.

Demonstratie voor de vrijlating van Georges Abdallah in Parijs (16 juli 2025).

Foto EPA/Teresa Suarez

Abdallah zelf heeft altijd ontkend. Vanaf het moment dat hij in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating doet hij elf onsuccesvolle pogingen om zijn in vrijheidstelling te bepleiten. Hij krijgt één keer groen licht, in 2013. Maar de toenmalige Franse minister van Binnenlandse Zaken weigert te tekenen voor een uitzettingsbevel naar Libanon, een voorwaarde die de rechter gesteld had.

In 2024 vraagt Abdallah voor de twaalfde keer om zijn vrijlating, acht jaar na zijn vorige poging. Hij krijgt groen licht. Volgens de rechter staat de straf „niet in verhouding tot de gepleegde feiten en zijn huidige gevaar”.

Maar de Franse antiterrorisme-aanklager gaat in beroep, Abdallah zou zijn vroegere idealen nog altijd koesteren. Hoewel hij zijn betrokkenheid bij de moorden altijd heeft ontkend, heeft hij ze altijd omschreven als een daad van verzet tegen Israëlische en Amerikaanse onderdrukking van zijn thuisland Libanon. Het hoger beroep is nu afgewezen. Na zijn vrijlating op 25 juli zal hij worden overgebracht naar Parijs, vanwaar de Franse autoriteiten hem uitzetten naar Libanon.