De NS Publieksprijs is de prijs voor het best verkopende boek – of toch niet?

Het lijkt eenvoudig: de kanshebbers voor de NS Publieksprijs, de populariteitsprijs van de Nederlandse boekenbranche, zijn de best verkochte boeken. De zes kanshebbers van dit jaar, zo werd deze donderdagavond bekend, zijn Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? van Francine Oomen, de literaire prijswinnaars Ik kom hier nog op terug van Rob van Essen (Libris Literatuur Prijs), Alkibiades van Ilja Leonard Pfeijffer (Boon Literatuurprijs), en de literaire romans Luister van Sacha Bronwasser, Nirwana van Tommy Wieringa en Naar zachtheid en een warm omhelzen van Adriaan van Dis .

Maar zijn dat ook de zes grootste bestsellers? Dat valt te bezien: verkoopsucces bepaalt nog niet meteen of je kanshebber bent voor de NS Publieksprijs – al belooft de organisatie van de NS Publieksprijs op de website „een hoofdrol voor de zes bestverkochte, dus populairste boeken van het jaar”.

Maar die populariteitswedstrijd is door regels ingesnoerd. De kanshebbers worden op aantallen geselecteerd, maar ze moeten dan nog wel gewogen worden en geschikt bevonden – waardoor succesboeken alsnog kunnen afvallen. Sowieso doen alleen Nederlandse boeken mee, dus Atlas van De zeven zussen-schrijver Lucinda Riley valt buiten de boot – met 362.000 exemplaren met afstand het bestverkochte boek van 2023. En Anya Niewierra’s thriller De Camino, die bijna een jaar steevast in de bestseller-toptien stond, is reglementair uitgesloten, want zij won vorig jaar de NS Publieksprijs, en dan is het klaar. Vreemder: kinderboeken mogen niet meedoen, waardoor Het pretpark van Rutger Vink en Thomas van Grinsven, uit de razend populaire reeks over Rutger, Thomas en Paco – goed voor meer dan 100.000 verkochte exemplaren en twaalf weken in de hoogste regionen van de bestsellerlijst – ontbreekt. Zelfhulpboeken, zoals van Michael Pilarczyk (Master Your Mindset, in 2022 nog kanshebber) en Charlotte Labee (Overprikkeld brein), tellen ook niet mee.

De genreregels zijn streng sinds in 2022 de verkiezing werd stilgelegd na grootschalige stembusmanipulatie: toen kon het publiek nog zelf kanshebbers aandragen. De manipulatie kwam aan het licht toen Tweede Kamerleden meldden dat er geprobeerd was via hun mailadressen te stemmen op Het Coronabedrog van Thierry Baudet. Sinds vorig jaar stelt de Stichting CPNB, het campagnebureau van het boekenvak, tevoren een lijst van zes kanshebbers vast – geselecteerd uit de best verkochte boeken tussen 1 juli 2023 en 1 juli 2024.

Wat wel mee mag doen? Fictie en ‘verhalende non-fictie’, waarmee de 75.000 exemplaren verkopende memoires van Peter R. de Vries en Royce de Vries, Ik beloof je dat ik honderd werd, afviel. Een onafhankelijk comité van kenners besloot dat dat niet verhalend genoeg was, bevestigt een perswoordvoerder van de Stichting CPNB.

Zo kwamen deze jaargang zes boeken de kanshebberslijst terecht, zo werd deze donderdagavond bekend, waartussen de verkoopaantallen wel sterk verschillen. Oomens klinkende bestseller Hoe overleef ik alles wat niemand weet? was vorig jaar met 139.000 verkochte exemplaren de best verkochte, oorspronkelijk Nederlandstalige uitgave. Gelukkige omstandigheid: dit is het eerste boek uit Oomens Hoe overleef ik-reeks dat geen kinderboek is. Daartegenover staat Naar zachtheid en een warm omhelzen van Adriaan van Dis, dat zo’n 100.000 stuks minder verkocht – bijna 40.000 exemplaren. De overige genomineerden zitten ertussenin.

Wie van deze zes zich half november schrijver van ‘het Boek van het Jaar’ mag noemen en een bedrag van 7.500 euro ontvangt is wél puur van aantallen afhankelijk. Daar geldt gewoon de wet van de populairste: wie de meeste stemmen weet te verzamelen, wint.