De kickbokstrainer dacht een ruzie te sussen, maar overmeesterde de dader voordat die meer omstanders doodde

Voor het Rotterdamse restaurant Prachtig steekt het Willemsplein als een hoekige punt de Maas in. Hoog, rechts torent de Erasmusbrug over het plein en het grote terras daar, gevuld met stoelen en picknicktafels en kleurrijke slingers van lampjes. Het is rond 20.00 uur, een zomerse avond. In de schaduw van die beroemde brug, achter het restaurant, hoort kickbokstrainer Reniël Renato David Litecia – zwart Vans-petje, korte zwarte dreads – naar eigen zeggen geschreeuw.

Gewoon een gevecht, verwacht hij, iets wat hij kan sussen. Maar als hij op het geluid afrent, ziet hij een jongeman in grijze broek en zwarte jas op enkele meters van de voet van de Erasmusbrug met twee lange vleesmessen op een skater insteken.

De 32-jarige Litecia schreeuwt, en ziet hoe de man zich omdraait en andere voorbijgangers volgt richting de ingang van Remastered. Daar, in dat gebouw dat in zes zalen een 3D-kunstervaring van de Hollandse Meesters biedt, gooien bezoekers met stoelen en tafels om hem op afstand te houden.

Litecia haalt twee trainingsstokken uit zijn tas, die hij breekt, en geeft de verdachte „een paar tikjes in zijn gezicht”, vertelt hij later aan RTV Rijnmond. Hij pakt de messen af en gooit ze weg. De kickbokser houdt er een pink-uit-de-kom aan over, de verdachte een bebloed gezicht. De aangesnelde agenten boeien hem tussen de toegangspoortjes.

Zwitserse zwaargewonde

Volgens Litecia overleefde de skater het niet. De politie meldt vrijdagochtend dat hulpdiensten een 32-jarige Rotterdammer die de verdachte stak, inderdaad vergeefs heeft proberen te reanimeren. Een tweede slachtoffer, een 33-jarige Zwitser,  is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Ook bevestigt de politie dat Litecia de man overmeesterde, dat de verdachte, een 22-jarige man uit Amersfoort, daarbij gewond is geraakt en dat „veel mensen” getuige waren van dit „heftige incident”.

Meerdere van die getuigen meldden dat de dader „Allahu akbar” zou hebben geroepen; „God is groter”. De politie bevestigt aan NRC deze getuigenissen mee te nemen in het „grote onderzoek”, dat het begonnen is aan de hand van onder meer camerabeelden. Of de vermeende dader, die een bekende van de politie is, inderdaad God aanriep tijdens de aanval hebben rechercheurs nog niet geverifieerd.

Gevraagd naar de toedracht zegt de politie niet in „een tunnelvisie” te willen belanden en het onderzoek af te wachten. Over de psychische toestand van de verdachte wil een woordvoerder evenmin iets zeggen.