De energietoeslag dempte in 2022 het koopkrachtverlies van Nederlandse huishoudens

Inflatie De Nederlandse bevolking kreeg te maken met een koopkrachtdaling van 1,2 procent. Zonder de energietoeslag was die daling een stuk groter geweest, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Als verzachtende maatregel voor de hoge energieprijzen kregen veel Nederlanders in 2022 een energietoeslag.
Als verzachtende maatregel voor de hoge energieprijzen kregen veel Nederlanders in 2022 een energietoeslag. Foto Camiel Mudde

Nederlandse huishoudens met lage inkomens, die in 2022 een energietoeslag ontvingen, zagen hun koopkracht het afgelopen jaar stijgen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft gepubliceerd. De koopkracht van bijstandsontvangers steeg in 2022 met 4,4 procent. Zonder de compenserende energiemaatregelen zouden zij juist te maken hebben gehad met een daling van 4,5 procent.

Door de hoge inflatie kreeg de Nederlandse bevolking vorig jaar als geheel te maken met een koopkrachtdaling van 1,2 procent. Als het kabinet niet was gekomen met een energietoeslag was die daling volgens berekeningen van het CBS 2,9 procent geweest.

Pensioenontvangers gingen er juist op achteruit. Hun koopkracht daalde met maar liefst met 3,1 procent. Zonder de energiemaatregelen was de koopkrachtdaling voor deze groep 4,4 procent geweest.

Daling voor meeste inkomens

Bevolkingsgroepen met hoge inkomens kregen ook te maken met een daling in koopkracht. De 10 procent Nederlanders met de hoogste inkomens zagen hun koopkracht dalen met 4,6 procent.

Hoe lager het inkomen, hoe lager de daling. Maar iedere inkomensgroep behalve de 10 procent laagste inkomens zag de eigen koopkracht dalen. Zo kregen Nederlanders in de tweede ‘10 procent groep’ — ofwel de huishoudens met de 10 tot 20 procent laagste inkomens — te maken met een daling van 2,2 procent.

In 2022 gaf de overheid huishoudens met lage inkomens in verband met de hoge energieprijzen een energietoeslag van rond de 1.300 euro. Daarnaast ontvingen alle Nederlandse huishoudens met een zogenoemde kleinverbruiksaansluiting in november en december van vorig jaar in totaal 380 euro korting op hun energierekening.

Studenten naar de rechter

Alleen studenten konden in veel gevallen geen aanspraak maken op de energietoeslag. In meerdere steden stapten zij daarom naar de rechter. In Amsterdam oordeelde de rechtbank dat de gemeente onterecht onderscheid maakte tussen huishoudens met een laag inkomen en studentenhuishoudens.

In 2023 kunnen studenten die een aanvullende beurs ontvangen wel aanspraak maken op de energietoeslag. Inmiddels demissionair minister Carola Schouten (Armoedebeleid, ChristenUnie) maakte in juli bekend dat de groep dit jaar recht heeft op een eenmalige uitkering van 400 euro. De toeslag voor studenten is nog altijd een stuk lager dan voor andere huishoudens die in aanmerking komen. Zij kunnen in 2023 wederom maximaal 1.300 euro ontvangen.

Het CBS berekent met de koopkrachtontwikkeling hoeveel een gemiddeld huishouden kan kopen in vergelijking met het jaar ervoor. De laatste keer dat de koopkrachtontwikkeling zoals dit jaar in de min zat was in 2013. Toen was er sprake van een daling van 1,1 procent.

Lees ook: De inflatie is voelbaar bij meerdere inkomensgroepen: ‘Ik moet kiezen tussen fruit of avondeten’