De combinatie seks en bom stamt uit de tijd dat de atoombom sexy en modern was in de popcultuur

Platenhoezen Atoombommen waren populair op platenhoezen, eerst als opwindend nieuw, later als kritiek. Beeldtaal die herleeft door de film ‘Oppenheimer’.

‘Seksbom, seksbom, je bent een seksbom/ Je kunt het aan me geven als ik bij je kom”, zingt popzanger Tom Jones. De blauwogige bariton uit Wales bouwde zijn carrière deels op zijn imago als mannelijke seksbom, zoals hij toonde op zijn tweede elpee A-tom-ic Jones (1966). Daarop zie je hem in een swingende pose met achter zich de rookwolk van een ontplofte atoombom.

Hij was niet de eerste. Eerder zette jazzbandleider Count Basie al een atoomontploffing op zijn elpee The Atomic mr. Basie. Later volgde Blondie met haar hit ‘Atomic’ En vaak is er die merkwaardige verbinding tussen seks en bom. Zoals de Nigeriaanse zanger William Onyeabor zong: „Weet je schat, hoe ik me voel van binnen? Ik sta op springen, als een atoombom”. Of tussen de bom en een knalfuif geven: we blazen het dak eraf! We branden de tent af! Burn baby burn! Disco inferno!

Ik spaar elpees – muziekalbums van vinyl. Daarbij heb ik een zwak voor bijzondere hoezen. Zoals hoezen met een kernexplosie erop. Sinds de film Oppenheimer staat de kernbom weer in de belangstelling. In memes op sociale media werden de filmhits Oppenheimer en Barbie voor de grap vermengd tot ‘Barbenheimer’, waardoor de bom ook weer zijn popculturele aantrekkelijkheid terug leek te krijgen. In Japan vonden zulke beeldgrappen ‘onsmakelijk’.

Bruut, sexy, opwindend nieuw

Vreemd is het inderdaad wel: bij kernexplosies denk ik aan massamoord, kankerverwekkende straling, het einde van de mensheid. Toch was er een tijd dat de bom sexy was. Na de Tweede Wereldoorlog, die eindigde toen de Amerikanen twee kernbommen op Japan gooiden, begon het atoomtijdperk.

De Amerikaanse regering deed er alles aan om de bom aan het volk te verkopen. Zo belandde de bom in de popcultuur. Waarom was-ie sexy? De brute kracht sprak aan, en de fotogenieke paddenstoel, het symbool van een nieuwe, opwindende tijd. De bom stond voor het licht ontvlambare, de opwinding, de drang, en dan de grote ontlading. Zo ontstond in die jaren ook de term ‘seksbom’, voor onweerstaanbaar aantrekkelijke vrouwen die hordes mannen van hun sokken bliezen. En in die tijd werd de ‘bikini’ gelanceerd, vernoemd naar het tropische eiland dat door een kernproef werd verwoest.

Grimmige jaren tachtig

In de jaren tachtig was die atoomtijdperk-opwinding allang geblust. Atoombommen stonden nu voor grauwe zaken als de wapenwedloop, de Koude Oorlog tussen de Sovjet-Unie en de VS, die samen zoveel kernwapens hadden dat ze de wereld dreigden te vernietigen. Uit die tijd stamt Atomic Café, de soundtrack van een documentaire die bestaat uit een collage van oude voorlichtingsfilms en andere beelden uit het begin van het atoomtijdperk. Vanuit de grimmige jaren tachtig konden de doemdenkers lachen en gruwen om de luchtige naïviteit van de jaren vijftig.

Blondie’s ‘Atomic’ hinkt op beide gedachtes. Zangeres Debby Harry verlangt hartstochtelijk naar een explosieve avond met haar geliefde. Die jongen heeft dan ook een mooie kop met haar: „Oh, je haar is prachtig!” zingt ze, „Oh, vanavond! Atomic!” De groep maakte new wave die was geworteld in de pop van begin jaren zestig. Een knipoog naar de atomic age was dus op zijn plaats. Verder werd Debbie Harry verkocht als ‘seksbom van de punk’. Zo kwam de zangeres net als Tom Jones op een hoes terecht met een atoomwolk. De paddestoel kleurt goed bij haar blonde haar.

A-tom-ic Jones, Tom Jones tweede elpee, uit 1966
The Atomic mr. Basie, van Count Basie, uit 1958
Atomic Café, soundtrack bij documentaire over propaganda uit het atoomtijdperk, 1982
The Atomic Bomb Band, superband die muziek speelt van de Nigeriaanse Afrofunkpionier William Onyeabor (2017)
Atomic (1979) van Blondie. In de videoclip zien we de zangeres gekleed in een vuilniszak optreden in een post-apocalyptische nachtclub.