De oogkas is perfect rond en behoorlijk groot. Dat is goed te zien op de ct-scan van de Filippijnse kikkerbek (Batrachostomus septimus). De anatomie van het dier verraadt dat zijn zichtvermogen heel belangrijk voor hem is; het is dan ook een ’s nachts jagende roofvogel die behoort tot de uilnachtzwaluwen. Dit exemplaar werd in april 2011 verzameld op het noordelijke eiland Luzon van de Filippijnen en maakt tegenwoordig deel uit van de vogelcollectie van het Field Museum in Chicago.
Het is een van de ruim 13.000 museumdieren afkomstig uit de verzamelingen van achttien Amerikaanse instituten die vanaf 2017 tot en met 2023 zijn gescand ten behoeve van het ambitieuze openVertebrate project.
Foto’s: The openVertebrate project
De soortenrijkdom binnen de collecties van natuurmusea is vaak gigantisch groot. Alleen is die rijkdom meestal niet zichtbaar voor het publiek, en ook voor wetenschappelijke onderzoekers zijn de collecties slecht toegankelijk. Om daar wat aan te doen is het project in gang gezet, waarbij de museumexemplaren zonder ze te beschadigen op hoge resolutie door een CT-scanner in beeld werden gebracht. Door ze aan te kleuren met een speciale tijdelijke contrastvloeistof kon ook de omtrek van de zachte weefsel goed in beeld gebracht worden. Met behulp van de computer zijn die er in stemmige kleuren bij gezet. Het levert prachtige halfdoorzichtige beelden op van de museumdieren. Via de databank MorphoSource kunnen ze (na registratie) kosteloos worden gedownload.
Het levert een optocht aan fascinerende vondsten, soms met een verhaal. De boomkikker Smilisca baudinii is in de herpetologische collectie van het University of Colorado Museum of Natural History beland na een veldexpeditie in Mexico. Een jonge soepschildpad (Chelonia mydas) werd in december 2010 door Yale-ornitholoog Richard O. Prum gevonden op Gardiner’s Island, ten oosten van de stad New York. Zo kwam het in de collectie van het Yale Peabody Museum.
Het zeepaardje (Hippocampus reidi) komt van de westkust van de Amerikaanse Maagdeneilanden en zit nu in de collectie van het Florida Museum of Natural History. De doosvis Anoplocapros lenticularis met zijn intrigerende schubpatronen, werd gevangen voor de zuidkust van Australië in de buurt van Adelaide.
Foto’s: The openVertebrate project