Met een paar diepvriespizza’s en een pak toiletpapier onder de arm stapt Scott, een inwoner van Montreal, een sneeuwstorm in vanuit een supermarkt in de Canadese stad. Lachend toont hij een logo onderaan de verpakking van de wc-rollen van het merk Cashmere: ‘Made in / Fabriqué au Canada’, naast een rood esdoornblad.
„Ik let nu meer op het land van herkomst van mijn boodschappen”, zegt Scott, die alleen met zijn voornaam in de krant wil. Hij draagt een muts en een dik winterjack tegen de kou: het is 12 graden onder nul. „Als ik producten uit de Verenigde Staten kan mijden, doe ik dat. We moeten ze in de portemonnee raken, dat is het enige dat ze begrijpen.”
Ook andere klanten van de winkel mijden producten uit het Amerika van president Donald Trump. „Natuurlijk”, zegt Karen, een oudere vrouw die een besneeuwd winkelwagentje lostrekt. „Sommige producten koop ik helemaal niet meer, zoals sinaasappelen uit Florida, en sinaasappelsap. Ik probeer zoveel mogelijk Canadese producten te kopen.”
De klanten in Montreal maken deel uit van een landelijke trend om producten uit de VS zoveel mogelijk te boycotten. In Canada heerst breed gedragen woede over de dreigementen van Trump om heffingen van 25 procent in te stellen op import uit het land, een hechte bondgenoot en decennialange vrijhandelspartner.
Een week geleden kondigde Trump die heffingen af, maandag schortte hij ze voor dertig dagen op na een akkoord met de Canadese premier Trudeau over strengere bewaking van de grens tussen de buurlanden. De aanhoudende dreigementen van Trump hebben veel kwaad bloed gezet in Canada. „De heffingen zijn belachelijk”, aldus Karen. „Van het land waar we zo nauw mee verbonden zijn en van alles mee verhandelen.”
Lees ook
Canada opgelucht over uitstel importheffingen, maar dreiging handelsoorlog blijft
Canada is economisch in sterke mate afhankelijk van handel met de VS; ongeveer 78 procent van de Canadese export gaat naar de zuiderburen. Een handelsoorlog tussen de twee landen zou een economische mokerslag zijn. Canadese politici moedigen consumenten aan binnenlandse bedrijven te steunen om de potentiële klap te verzachten. ‘Buy Canadian’, is het devies: koop Canadese producten.
Velen streven daarnaar. „Als gezin doen wij ons best om alleen nog Canadese producten te kopen”, zegt Edward York, een inwoner van Toronto. „Om te beginnen met onze boodschappen: we letten erop dat onze zuivelproducten en vlees binnenlands zijn. Het is wat lastiger met groenten en fruit. We kopen geen sinaasappels uit Florida, maar Spaanse clementines.”
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data127709087-b2cd44.jpg|https://images.nrc.nl/8x8O0VIsHtXHKimSZGm3xmMUkQc=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data127709087-b2cd44.jpg|https://images.nrc.nl/Qmq1Hls-JpGG1y_9fI7y8mNSXEM=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data127709087-b2cd44.jpg)
Veel Canadezen zeggen dat ze meer dan voorheen op verpakkingen kijken om te zien waar een product vandaan komt. Dat is vooral een kwestie van doen wat ze kunnen, zegt Mike von Massow, een voedsel-econoom aan de Universiteit van Guelph, aan de telefoon. „Er zit een symbolische boodschap in, en ik denk dat het Canadezen verenigt.”
Canadese consumenten lopen echter tegen meerdere uitdagingen aan bij hun streven om hun dollars aan binnenlandse producenten te besteden. Om te beginnen is niet altijd duidelijk waar levensmiddelen en andere producten precies vandaan komen. Op sociale media gaan lijsten rond van Amerikaanse merken om te vermijden en Canadese alternatieven: Aylmer soep in blik in plaats van Campbell’s, bijvoorbeeld, of Saputo kaas in plaats van Kraft.
Maar het is niet altijd zo eenvoudig. Zo staan chips van het merk Lay’s op een lijst van Amerikaanse producten. Zij worden gemaakt door Frito-Lay, een dochteronderneming van het Amerikaanse PepsiCo, legt Von Massow uit. „Maar zij maken de chips in Cambridge, Ontario, van Canadese aardappelen en met Canadese werknemers.”
Premier Justin Trudeau maakte een misstap toen hij bij een oproep om binnenlandse producten te kopen, verwees naar een vorig handelsconflict. Toen kozen Canadese consumenten voor ketchup van het merk French’s in plaats van Heinz, dat was gestopt met productie in Canada. Maar sinds 2020, zo liet het bedrijf ijlings weten, wordt Heinz ketchup weer „in Canada gemaakt door Canadezen, met Canadese tomaten”.
Andersom zijn er juist merken die door en door Canadees lijken, maar dat niet blijken te zijn. Zo zijn frisdranken van Canada Dry in handen van het Amerikaanse Keurig Dr Pepper. Ook Tim Hortons, een niet-hippe Canadese koffieketen die overal in het land te vinden is, is gedeeltelijk in Amerikaans bezit.
Daarnaast produceert Canada niet alles waar Canadese consumenten behoefte aan hebben; zo worden veel groenten en fruit in de winter geïmporteerd, onder meer vanuit de VS. „Bladgroenten, broccoli, spruiten groeien hier niet in de winter”, zegt Von Massow. „Dus als je dan alleen Canadees wilt kopen, moet je overstappen op houdbare of ingevroren producten.” Sinaasappelen groeien er helemaal niet, maar kunnen wel uit Chili of Zuid-Afrika komen.
Christina Parsons uit Montreal gaat beter letten op de herkomst van ontbijtgranen, die veelal uit de VS komen, zegt ze. Haar zeventienjarige zoon is een „cerealmonster”, vertelt ze. „Als hij honger heeft, neemt hij een kom cereal. Raisin Bran, Cornflakes, Rice Krispies, alles. Ik keek nooit echt op de verpakking om te zien waar dat vandaan komt, maar de volgende keer dat ik naar de supermarkt ga, ga ik dat checken.”
Tot slot maken Amerikanen en Canadezen veel producten samen. Productieketens zijn daarbij vaak in hoge mate geïntegreerd. Het bekendste voorbeeld is de auto-industrie, waar onderdelen, halffabrikaten en eindproducten vaak meerdere keren de grens oversteken. Maar hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld rundvlees, legt Von Massow uit: „Er is vee in westelijk Canada dat is geboren in de VS en naar Canada komt om te worden vetgemest, en dan teruggaat naar de VS voor de slacht. Is dat een Canadees product?”
Volgens Parsons komt het streven om Amerikaanse producten te mijden boven op andere overwegingen van consumenten, zoals gezondheid en duurzaamheid. „Ik denk dat we ook bij Amerikaanse producten de reflex krijgen: waar komt dit vandaan?” Voor de meeste consumenten is prijs de doorslaggevende factor, merkt ze op. „Veel mensen hebben helemaal geen keuze, zij kopen wat in de aanbieding is.”
Bij de supermarkt in Montreal loopt Jules Prud’homme met twee tassen boodschappen door de sneeuw naar zijn auto op het parkeerterrein. „Ik let er nu op”, zegt hij. Want de heffingen van Trump „vormen een bedreiging voor onze economie”.
Lees ook
Canadese vrees wordt werkelijkheid: ‘De ironie is dat de VS zichzelf in de voet schieten’
