De boomwortels van het laatste schilderij van Van Gogh zijn gered

Van Gogh Een Franse rechter heeft zich uitgesproken over de boomstronken van Van Gogh: ze worden beschermd en toegankelijk gemaakt.

Het informatiebord voor de boomwortels die Van Gogh schilderde op het laatste schilderij dat hij voor zijn dood maakte.
Het informatiebord voor de boomwortels die Van Gogh schilderde op het laatste schilderij dat hij voor zijn dood maakte. Foto EPA/Christophe Petit Tesson

Van wie zijn de blootliggende boomwortels in Auvers-sur-Oise die Vincent van Gogh afbeeldde op zijn laatste schilderij? Door de onduidelijkheid over het juridisch eigendom verdwenen de drie jaar geleden ontdekte boomresten achter een houten schutting en dreigden ze zelfs te worden verwijderd.

De stronken zijn gered nu een Franse rechtbank heeft bepaald dat de boomwortels staan op het terrein van Hélène en François Serlinger, bewoners van een huis aan de Rue Daubigny. Het Franse echtpaar bewondert de Nederlandse schilder, spendeerde 35.000 euro aan advocaatkosten, en wil de wortels graag toegankelijk maken voor de 300.000 Van Gogh-toeristen die Auvers jaarlijks trekt. Het provisorische, zonder toestemming geplaatste hek dat de de wortels sinds januari afschermt zal binnenkort vervangen worden door een definitief hek, belooft het paar.

Het laatste schilderij van Vincent van Gogh, ‘Racines’, met de boomwortels.
Foto EPA/Van Gogh Museum

Het bureaucratisch conflict ontstond toen Wouter van de Veen, directeur van het Institut Van Gogh, drie jaar geleden een kunsthistorisch raadsel oploste. Hij had na 130 jaar de locatie ontdekt waar Van Gogh zijn zwanenzang schilderde: op slechts 120 meter van de herberg in Auvers waar hij twee dagen later overleed na zich in de borst te hebben geschoten.

Burgemeester Isabelle Mezières verzette zich destijds tegen een eerder goedgekeurd hek voor de boomstronken. Zij voelde zich volgens Van der Veen gepasseerd omdat hij een andere notabele had gevraagd voor het voorwoord van het boek over zijn ontdekking.

Visuele wrat

Mezières begon een rechtszaak waarin zij claimde dat de wortels op gemeentegrond stonden, dat ter plekke lawinegevaar dreigde en dat toeristen in de verkeersluwe Rue Daubigny voor gevaarlijke situaties zouden zorgen. Ze wilde de boomstronken in een plaatselijk museum in een vitrine plaatsen.

Wouter van der Veen is opgelucht. „Ik ben blij dat de schat die de Serlingers in hun achtertuin hebben nu gedeeld kan worden.” Enig probleem, zegt hij, is een 3 meter breed en bijna twee meter hoog houten bord dat de burgemeester pal voor het hek in de stoep heeft laten vastschroeven. Van der Veen: „Een visuele wrat die het zicht op de wortels beneemt.”

Het schilderij met de boomwortels is nog tot 3 september te zien op de tentoonstelling Van Gogh in Auvers in het Van Gogh Museum.