De beursgang van Triodos kan alleen een succes worden als alle certificaathouders weer vertrouwen krijgen

De meeste financiële instellingen – eigenlijk elk beursgenoteerd bedrijf – kunnen alleen maar dromen van de aandeelhouders van Triodos: bevlogen mensen die vanuit een duurzame overtuiging ervoor hebben gekozen om voor een lange tijd een aandeel in je bedrijf te nemen. En die ook nog in groten getale afkomen op de aandeelhoudersvergadering en vragen stellen over meer dan alleen dividend en aandeleninkoopprogramma’s – al zal ook niet iedere bestuurder zitten te wachten op een vergadering van bijna zes uur, zoals die bij Triodos deze vrijdag in Zeist.

Menig kleine en grote belegger zal zich daarnaast verheugen op de komst van een bank naar de openbare beurs met zo’n jarenlang opgebouwde donkergroene reputatie als Triodos, gezien de zoektocht naar duurzame beleggingen in de wereld. De bank kondigde deze week aan te werken aan een notering aan Euronext.

Toch zal de beursgang van Triodos in Amsterdam over maximaal twaalf maanden mogelijk niet zo’n inkopper worden als bovenstaande constateringen impliceren.

Het probleem: het vertrouwen in de bank.

Voor een succesvolle beursgang is het essentieel dat beleggers kunnen vertrouwen op de raad van bestuur. Dat ze kunnen vertrouwen op het strategische beleid en het risicomanagement van de bestuurders. En op een gedegen communicatie met de aandeelhouders en andere stakeholders.

Gezien de grote problemen die certificaathouders van de bank – een alternatieve vorm van aandeelhouders – de afgelopen vier jaar hebben ondervonden, lijkt het erop dat Triodos daarin nog heel veel werk te verrichten heeft voor het bestuur op de gong op Beursplein 5 kan slaan.

Er waren op de aandeelhoudersvergadering in Zeist dan wel erg veel certificaathouders aanwezig, maar een groot deel van hen was ontevreden. Zij zijn teleurgesteld over hoe de bank hen de afgelopen jaren heeft behandeld. Bij de ingang werden flyers uitgedeeld van Triodos Tragedie, een groep ontevreden eigenaren die een claimzaak in voorbereiding heeft.

Triodos kan op de beurs een interessant voorbeeld zijn voor andere bedrijven.
Foto Bram Petraeus

De reden? Tussen 2020 en 2023 konden die certificaathouders hun belegging niet ten gelde maken. Dat heeft een groot gat geslagen in het vertrouwen van de certificaathouders. Uit een onderzoek van Ipsos, dat deze week werd gepubliceerd bij de aankondiging van de beursgang, bleek dat bijna de helft van de certificaathouders van Triodos weinig vertrouwen heeft in hun toekomstige relatie met de bank.

Dat zat zo. Sinds de introductie van de certificaten veertig jaar geleden bij de oprichting van de bank verzorgde Triodos zelf de handel in de certificaten. Kopers konden zich bij de bank melden, verkopers ook. En als er wat te weinig kopers waren, kon Triodos met het eigen kapitaal de handel zelf faciliteren.

Dat systeem had alleen zwakke punten. Zo werd door de vergrijzing van het certificatenbestand – er was in Zeist bijna niemand niet grijs – en door het afhaken van institutionele beleggers het aantal verkopers groter en het aantal kopers kleiner. Wat zou er moeten gebeuren als door een enorme verkoophausse Triodos het maximum zou worden bereikt van wat ze mochten faciliteren? Interne waarschuwingen hierover werden in de wind geslagen. Het was uiteindelijk ook heel lang goed gegaan. Zelfs tijdens de kredietcrisis in 2008, toen veel banken omvielen.

Gesloten loket

Maar in maart 2020 liep het alsnog vast. Toen, bij het begin van de coronapandemie, wilden volgens de bank opeens te veel mensen hun certificaten verkopen en waren er te weinig kopers. Triodos sloot het loket, heropende het even een paar maanden later, maar sloot het uiteindelijk definitief. Dat bracht veel certificaathouders in de financiële problemen.

Sinds vorige zomer werd de verhandelbaarheid van de certificaten hersteld, via een semi-openbaar platform genaamd Captin. Dat had echter wel een hoge prijs. Via het interne handelssysteem werd de prijs gebaseerd op de boekwaarde van de bank, gedeeld door het aantal certificaten. Dat was voor corona 84 euro. Op Captin werd de prijs gebaseerd op basis van vraag en aanbod. Dat heeft veel lagere prijzen opgeleverd van rond 25 euro – een daling van 70 procent.

Een horde moet nog wel uit de weg: dreigende claims

Het hielp daarbij niet dat het Captin-platform helemaal niet zo toegankelijk was. Beleggers ervoeren hoge drempels om in te schrijven. Institutionele beleggers bleek het in veel gevallen helemaal niet toegestaan om op zo’n semi-publiek platform te handelen. Had het bankbestuur met name dat laatste dat niet al moeten weten voor zij de keuze voor Captin maakten?

Na een evaluatie besloot de raad van bestuur deze week dan ook dat het Captin-platform alweer wordt verlaten. Hoe snel dat werd besloten en hoe open hierover is gecommuniceerd, is een goede eerste stap naar het herstel van vertrouwen, merkten verschillende bezoekers in theater Figi in Zeist op.

Het is zaak voor Triodos om de nu zo betrokken maar ontevreden certificaathouders nog meer achter zich te krijgen. En om nieuwe beleggers aan te spreken. Die potentie is er. In een van de dinsdag geopenbaarde onderzoeken staat dat institutionele beleggers wel interesse hebben in een aandeel Triodos. En ook jonge beleggers zouden via Euronext beter de weg naar Triodos moeten vinden, is de hoop van de raad van bestuur.

Een bank als Triodos kan voor veel partijen een welkome groene zekerheid in hun beleggingsportfolio worden, gezien de vele kritiek op greenwashing en de investeringen in de fossiele industrie. Triodos was zeer succesvol met de introductie van ‘fossielvrij sparen’ afgelopen najaar – naar eigen zeggen vooral onder jongere spaarders. Mogelijk kan de bank op een zelfde manier jonge beleggers over de streep trekken.

Hoofdkantoor van de Triodos Bank in Driebergen.
Foto Bram Petraeus

Eenmaal op de beurs zou Triodos ook een interessant voorbeeld voor andere bedrijven kunnen zijn. Daar waar veel bedrijven onlangs zijn gaan praten over het meewegen van de belangen van andere ‘stakeholders’ – andere betrokken partijen dan aandeelhouders zoals klanten en maatschappij – is dat voor Triodos van meet af aan onderdeel van haar missie geweest.

Beursgang is breuk met verleden

Triodos zal dan wel moeten bewijzen dat de bank niet verandert als ze eenmaal beursgenoteerd is. Want dát Triodos naar de beurs gaat, is wel in strijd met de opzet van de bank. Het idee van de oprichters veertig jaar geleden was juist om het kortetermijndenken dat aan de financiële beurs kleeft buiten de bank te houden. Tot 2007 stond in de prospectus – bij de voorwaarden van het certificaat – expliciet dat dit niet ging gebeuren. En ook daarna werd gemeld dat een beursgang niet in de planning stond.

De huidige certificaathouders moeten dit najaar nog wel instemmen met de beursgang. Het voordeel: onder de certificaathouders lijkt inmiddels de sfeer te zijn ontstaan dat alles beter is dan helemaal geen handel én beter dan Captin. De bank zal een beschermingsconstructie krijgen om de missie van de bank, ‘change finance, finance change’, te behouden en om vijandige overnames door partijen die daar anders over denken tegen te kunnen houden.

Om de beursgang tot een echt succes te maken – en daarvoor zal de prijs in ieder geval omhoog moeten gaan – moet één horde echter nog wel uit de weg: dreigende claims. Sommige certificaathouders zijn afgelopen jaren zo teleurgesteld geraakt in de bank, dat zij de bank hebben aangeklaagd om een schadevergoeding te krijgen vanwege de gedaalde waarde van de certificaten. In Spanje lopen er honderden individuele zaken, waarvan er tot nu meer zijn verloren dan gewonnen. In Nederland won pianist Jan Vayne zijn zaak tegen de bank – hem wacht een flinke schadevergoeding. In Duitsland en België zijn gezamenlijke claimzaken in de maak, in Nederland heeft Triodos Tragedie recent de dagvaarding bezorgd bij de bank.

De grootste stichting van certificaathouders, het Nederlandse SCTB, daagde in het verleden de bank al voor de Ondernemingskamer. Die zaak werd weliswaar verloren, maar de stichting heeft nog altijd een tweede gang naar die bedrijfsrechter boven de markt hangen. Aan een van hun eisen is voldaan: een overgang naar Euronext. De stichting wil echter ook verbetering van het toezicht binnen de bank, een financiële genoegdoening, betere communicatie en een goede poging van de bank om de certificaathouders echt te betrekken bij het reilen en zeilen van de bank, een echte community zoals de stichting dat zelf noemt. Het wordt afwachten of daar in de komende maanden wel aan gaat worden voldaan.


Lees ook
Beschaafd maar fel zeggen certificaathouders tegen Triodos: zo kan het niet langer

Eigenaren van Triodos-certificaten leggen zich niet neer bij de ontwaarding van hun belegging. „Wij missen urgentie bij de bank.”

Die juridische onzekerheid en de mogelijke financiële consequenties daarvan houdt grotere beleggers tegen om in Triodos te stappen. En dus ook potentiële vraag naar de aandelen als de beursgang op Euronext daar is. Het kan best zijn dat die dreigende wolken nog jaren Triodos in de weg zitten om het vertrouwen van beleggers volledig te herwinnen – daar brengt geen openbare beursgang verandering in.