Dan maar met ‘koppeltjes’ om de tafel om de verkenning vlot te trekken

Verder praten „in koppeltjes” om de koudwatervrees tussen vier (centrum)rechtse partijen weg te nemen. Dat is de volgende stap van verkenner Ronald Plasterk, die maandag in de Tweede Kamer opnieuw afzonderlijk sprak met de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB. Hij heeft een nieuwe tussenstap nodig, omdat vooral de NSC-fractie van Pieter Omtzigt aarzelt zonder voorwaarden met de PVV te onderhandelen over een kabinet.

Omtzigt schreef vorige week in een brief aan Plasterk dat hij het „niet helder” vindt wat Wilders bedoelt met zijn opmerking in de verkiezingscampagne dat bijvoorbeeld zijn islamstandpunten, die indruisen tegen de grondwet, voor een paar jaar „in de ijskast” gaan. Hij benadrukte nog eens dat hij niet in een kabinet met de PVV gaat zitten als zij nog altijd niet-rechtsstatelijke standpunten innemen, zoals een koranverbod en sluiting van moskeëen. Daarover zei hij na afloop van zijn tweede gesprek met de verkenner dat die voorwaarde nog altijd „recht overeind” staat.

Bij hetzelfde korte gesprekje met de pers leek Omtzigt dezelfde fout te maken als verkenner Kajsa Ollongren twee jaar geleden. Hij had een blaadje met aantekeningen onder zijn arm die door een cameraman van De Telegraaf werd vastgelegd. De tekst luidde: „Ondergrens” en „Niet in PVV/NSC/BBB-ka..”.

Het was geen bewuste knipoog naar de ‘functie elders’-aantekening. Omtzigt twitterde al snel: „Dat ze zo zichtbaar waren was niet de bedoeling.” De NSC-leider maakte ermee in elk geval wel duidelijk dat hij niet in een kabinet wil zónder de VVD.


Lees ook
Dit zijn de twee gezichten van Geert Wilders

PVV-leider <strong>Geert Wilders</strong> bezocht afgelopen week een inloopavond over de opvang van asielzoekers in een hotel in de Haagse wijk Kijkduin.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/dan-maar-met-ac280c298koppeltjesac280c299-om-de-tafel-om-de-verkenning-vlot-te-trekken.jpg”><br />
</a> </p>
<h2 class=Andere tactiek, andere toon

Plasterk stelde maandagochtend als eerste aan PVV-leider Wilders voor de komende dagen in duo’s door te praten. Later in de middag stuurde de verkenner al de eerste uitnodigingen rond: deze ochtend komen eerst Wilders en BBB-leider Caroline van der Plas langs, daarna Wilders en Dilan Yesilgöz van de VVD.

Wilders zei daar „veel zin in te hebben” omdat hij denkt dat Nederland „erop zit te wachten dat we snel aan de slag gaan”. Hij heeft zelf al een voorkeur uitgesproken voor een rechts kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB, en is nog steeds hoopvol dat dat er kan komen, zei hij maandag. „Laten we het positief benaderen en niet nu zeggen dat iets niet lukt. Ik ben een heel geduldig mens.”

Wilders’ toon was duidelijk anders dan die op sociale media afgelopen week. Op X beschuldigde hij Omtzigt vorige week woensdag van „Haagse spelletjes”. Maandag wilde hij niets meer zeggen over Omtzigt en leek hij een andere tactiek te kiezen. „Ik ben deze week mogelijk nog iets constructiever dan vorige week”, zei Wilders. „Tweets horen erbij, maar gesprekken zijn nog belangrijker.”

VVD-leider Dilan Yesilgöz wilde na haar gesprek bijzonder weinig kwijt. Ze zei al de vrijdag na de verkiezingen dat de VVD niet in een rechts kabinet wil stappen, een opstelling die tot stevige interne kritiek leidde, ook op een ledenbijeenkomst afgelopen week. Yesilgöz herhaalde maandag dat de VVD met de andere partijen wil gaan onderhandelen over gedoogsteun van de VVD aan een rechts kabinet. Vragen over kritiek op haar leiderschap ontweek ze. „Het gaat mij om de toekomst van Nederland.”

Caroline van der Plas van BBB vindt dat haar collega’s Yesilgöz en Omtzigt „aan hun kiezers moeten denken” en dus met de PVV en haar partij om tafel moeten.


Lees ook
‘PVV-kiezers zijn mensen die zich zorgen maken, geen racisten’




Leeslijst