Dam tot Damloop stilgelegd door hitte-incidenten bij ‘vele’ lopers

De hardloopwedstrijd Dam tot Damloop, van Amsterdam naar Zaandam, is zondag na een paar uur stilgelegd vanwege de warmte. Op „advies van de medische diensten” mochten de laatste twee groepen niet meer starten, zo schrijft de organisatie in een bericht. De hitte zorgde namelijk voor „gezondheidsproblemen bij vele lopers”. 

Hoeveel deelnemers precies onwel zijn geworden is nog niet bekendgemaakt. Zondagmiddag was het zeker 23 graden en de zon scheen. De organisatie achter de Dam tot Damloop had al extra maatregelen genomen vanwege de verwachte warmte: zo was er een extra waterpost toegevoegd en werden hardlopers aan de start verder uit elkaar geplaatst. Voorafgaand zou ook gewaarschuwd zijn het looptempo te verlagen. 


Lees ook

Wie de Dam tot Damloop snel wil rennen, moet langzaam beginnen

De meeste lopers, hoe moe ook, weten in de laatste kilometer nog wel te versnellen.

Toch vonden de hulpdiensten het zondag niet langer verantwoord mensen te laten deelnemen. „Als we de loop door laten gaan, kunnen we niet meer garanderen dat we iedereen de juiste medische zorg kunnen bieden”, aldus de organisatie.

Volgens AT5 heeft de politie het parcours inmiddels afgesloten. Het zou gaan om zo’n zesduizend lopers in de laatste startgroepen die niet meer aan de race mogen deelnemen. In totaal hadden 50.000 mensen een startbewijs voor de wedstrijd van 16 kilometer. De groepen die als eerste konden starten, hebben de finish wel kunnen halen.