Dag vol stakingen, benoeming Mark Rutte als chef NAVO

Gans het raderwerk staat stil…’ en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het moge duidelijk zijn: er wordt gestaakt vandaag.

Onder meer bij de baksteenfabrieken van Vandersanden. Medewerkers van de fabrieken in de Limburgse dorpen Beek en Kessel leggen 24 uur het werk neer. Het is de derde halte in een estafettestaking in de baksteensector; eerder werden de fabrieken van marktleider Wienerberger in Pannerden en van fabrikant Strating in het Groningse Oude Pekela stilgelegd. Er wordt gestaakt voor een betere cao, loonsverhoging en een ouderenregeling.

In België gaan horecamedewerkers, schoonmakers en bewakers de barricaden op voor betere werkomstandigheden en „eerlijkere lonen”. Dat legt onder meer de luchthavens van Brussel en Charleroi plat: om de veiligheid te garanderen van passagiers en personeel zijn de meeste vluchten daar geschrapt.

Rot voor wie met het vliegtuig wil, maar ‘bière petite‘ in vergelijking met wat er in Frankrijk staat te gebeuren. Daar staat een algemene stakingsdag op de agenda. Er is onder grote vakbonden veel onvrede over de huidige economische situatie in Frankrijk en de benoeming van Michel Barnier als premier. In onder meer het openbaar vervoer, de havens en het onderwijs zal het werk worden neergelegd. Daar komen we later vandaag nog op terug, in Frankrijk kan een staking er behoorlijk heftig aan toegaan.

‘France? Hold my beer’ zeggen de havenwerkers van 36 grote havens aan de Amerikaanse oostkust en de Golfkust. De grootste havenvakbond heeft daar vanochtend om 06.00 uur onze tijd de terminals dichtgegooid voor betere arbeidsomstandigheden. De impact is enorm: de staking kan tot 5 miljard dollar per dag kosten – de helft van de containergoederen die de VS inkomen, komt via deze havens. Eén dag staken staat gelijk aan een week herstel, en dat gaan consumenten dit feestdagenseizoen merken. Komen we later vandaag ook op terug.


Lees ook

Staking op komst in havens Amerikaanse oostkust. Kosten: 5 miljard dollar per dag

Een haven in de Amerikaanse staat Georgia.