Daags na Stonehenge zijn de privéjets van Taylor Swift het volgende doelwit van de Britse actiegroep Just Stop Oil

Met een slijpmachine verschaften twee activisten van Just Stop Oil zich donderdagochtend toegang tot het Londense „vliegveld waar Taylor Swift is geland” en spoten ze gehaast twee privévliegtuigen onder met oranje verf. De politie zegt „kort hierna” twee vrouwen van 22 en 28 jaar te hebben gearresteerd. Volgens Stansted Airport waren de privéjets van Taylor Swift, die de komende dagen optreedt in Londen, niet eens op het vliegveld aanwezig.

Het is de tweede spraakmakende actie van de Britse actiegroep Just Stop Oil in twee dagen en in tegenstelling tot die van woensdag, kan die van donderdag wellicht op meer waardering rekenen. Woensdag onteerden twee activisten van de beweging het wereldberoemde prehistorische monument Stonehenge met oranje verf. „Just Stop Oil is een schande”, twitterde de Britse premier Rishi Sunak. De Britten hadden al genoeg te lijden gehad, nadat twee mannen vorig jaar, uit het niets, de wereldberoemde Sycamore Gap Tree omzaagden. Stonehenge bleef daarentegen intact: Just Stop Oil claimt maïzena te hebben gebruikt — dat zal bij de volgende regenbui wegspoelen.

Volgens Just Stop Oil geeft de Britse overheid „geen f***” om het klimaat en zijn burgers daarom genoodzaakt zich geweldloos te verzetten. De actiegroep is in 2021 mede opgericht door de Britse milieuactivist Roger Hallam, een voormalige bioboer die ook Extinction Rebellion oprichtte. De belangrijkste eis van Just Stop Oil is dat de Britse overheid volledig stopt met het vergunnen van nieuwe projecten gericht op olie-, gas- en kolenwinning.

Zolang de Britse overheid het klimaat niet heilig verklaart, is voor Just Stop Oil niets heilig. De groep gooide in Amsterdam tomatensoep naar de Zonnebloemen van Vincent van Gogh, haastte zich in Sheffield op de felgroene tafel tijdens het WK snooker en klom in Londen in kabels van de Queen Elizabeth II Bridge. Voor dat laatste vergrijp kregen activisten tot drie jaar celstraf. De privéjets van Taylor Swift waren vanuit klimatologisch bezien een logischer doelwit: volgens schattingen stoot de Amerikaanse popster jaarlijks tussen de acht- en tienduizend ton CO₂ uit. Gemiddeld stoten mensen in welvarende landen gemiddeld tussen de twintig en dertig ton CO₂ per jaar uit.


Lees ook

Wordt klimaatactivisme in Europa gecriminaliseerd?

Een demonstrant van Just Stop Oil wordt begin juli van   Court 18 van Wimbledon verwijderd.