CU: ‘VVD wist dat kabinet zou vallen door voorgestelde beperking’

Premier Mark Rutte en Dilan Yesilgoz, minister van Justitie en Veiligheid, in het Torentje, nadat het kabinet is gevallen.
Premier Mark Rutte en Dilan Yesilgoz, minister van Justitie en Veiligheid, in het Torentje, nadat het kabinet is gevallen. Foto Bart Maat

De VVD wist dat de ChristenUnie (CU) niet akkoord zou kunnen gaan met de ‘pauzeknop’ als oplossing voor asiel. Volgens bronnen bij de CU wist de VVD dat de voorgestelde beperking op gezinshereniging onacceptabel zou zijn voor de CU, en dat het kabinet dus zou vallen. De christelijke partij stapt niet uit het kabinet: alle bewindslieden blijven demissionair aan. De kabinetsval was uiteindelijk het gevolg van een gezamenlijk besluit.

Woensdagavond eiste VVD-leider Mark Rutte plotseling een beperking op gezinshereniging. Een variant daarop die de ‘pauzeknop’ werd genoemd ging over de mogelijkheid dat de gezinshereniging tijdelijk zou worden stopgezet als de asielopvangcapaciteit tekortschoot.

Volgens bronnen bij de CU waren CDA en D66 bereid om ook andere voorstellen te aanvaarden, maar de VVD bleef volgens de CU beperkingen op de gezinshereniging eisen. De CU zegt dat de nieuwe variant niet nieuw was. Die was allang mondeling besproken. „We houden niet van vis en ze bleven ons die maar door de strot willen duwen”, zeggen ingewijden van de CU. De pauzeknopvariant zou bovendien slechts „licht juridisch” getoetst zijn. De partij achtte de kans dat het beleid stand zou houden minimaal.


Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kabinet-Rutte IV gevallen