‘Criminele zorgmedewerkers ronselen kwetsbare cliënten voor uithalen cocaïne’

De politie maakt zich zorgen over een landelijke en „schrikbarende” toename van zware criminelen die met valse diploma’s in de zorg aan de slag gaan en op die manier misbruik maken van kwetsbare patiënten. Dat meldde RTL Nieuws maandag op basis van een intern politierapport. De landelijke woordvoerder was dinsdag voor NRC nog niet bereikbaar voor commentaar.

Onder meer plofkrakers, geweldplegers en drugshandelaren zouden zichzelf via YouTube aanleren om insuline in te spuiten, medicijnen te injecteren en katheters aan te leggen. In zorginstellingen zou er – vooral tijdens nachtdiensten – amper toezicht zijn op het handelen van de ongekwalificeerde criminelen en in noodsituaties wordt er verkeerd gehandeld.

Criminelen verdienen tot zo’n 12.000 euro per maand en gebruiken de zorgdiensten daarnaast als alibi. Verder zijn er volgens de politie signalen dat de criminelen kwetsbare cliënten werven voor drugshandel, het uithalen van cocaïne in havens en het uitvoeren van geweldsopdrachten.

Geslachtsdeel

Ook worden sommige cliënten getreiterd. RTL Nieuws haalt een verhaal aan uit het rapport over een verstandelijk beperkte cliënt die op de openbare weg zijn geslachtsdeel moest laten zien en werd gedwongen om de schoen van een ongekwalificeerde zorgmedewerker te likken.

De criminelen zouden expres zorginstellingen kiezen waar de kwetsbaarste personen worden behandeld omdat dementerenden, probleemjongeren en verstandelijk beperkten vaak niet in staat zijn om dergelijke misstanden aan te kaarten.

Een wijkagent uit de politieregio Midden-Nederland schat in dat 80 procent van de ongeveer honderd drugshandelaren – waar ze in de afgelopen vier jaar zicht op hadden – in de zorg werkt of wil werken.