Coöperatie Laatste Wil (CLW), de organisatie die eerder ‘Middel X’ introduceerde, wil de zelfdodingscapsule Sarco in Nederland gebruiken. Bij een persconferentie in het Haagse Nieuwspoort presenteert CLW woensdag haar Sarco-plan. De organisatie noemt het een „aanbod waar de politiek geen nee tegen kan zeggen”.
De Sarco – ontwikkeld en gebouwd in Nederland – is een luchtdichte capsule die groot genoeg is voor een persoon om in te liggen. Van binnenuit drukt de gebruiker op een knop, waarna de cabine volstroomt met vloeibaar stikstof. De gebruiker verliest dan binnen enkele minuten het bewustzijn en zal binnen zo’n tien minuten „vredig” sterven, aldus CLW-bestuurslid Bert Homan. Mocht de gebruiker zich op het laatste moment bedenken, dan moet hij of zij enkel het dak omhoogduwen waarna de stikstof in de lucht verdwijnt.
Mocht de gebruiker zich op het laatste moment bedenken, dan moet hij of zij enkel het dak omhoogduwen
Maar of de capsule uiteindelijk op Nederlandse grond gebruikt zal worden is nog maar de vraag. Hulp bij zelfdoding in Nederland is verboden, dus het leveren van de Sarco aan mensen die willen sterven is strafbaar. Daarom hoopt CLW dat de politiek met een „eerste zetje” een uitzonderingspositie kan creëren en zo – via een gedoogconstructie – het leveren van de Sarco legaal kan maken. Door middel van een petitie wil de coöperatie ervoor zorgen dat haar plan de Tweede Kamer haalt, daarvoor zijn minimaal veertigduizend handtekeningen nodig. De teller staat nu op vierduizend.
Zwitserland
De Sarco werd voor het eerst gebruikt in september dit jaar, door een 64-jarige Amerikaanse vrouw. Hoewel hulp bij zelfdoding in Zwitserland legaal is, werden na haar dood meerdere mensen opgepakt, onder wie twee advocaten en een fotograaf van de Volkskrant. Zij werden verdacht van „het aanzetten tot en medeplichtigheid aan zelfmoord”. De fotograaf en advocaten werden na 48 uur vrijgelaten, een betrokkene zit nog vast.
De capsule werd direct in beslag genomen door de Zwitserse justitie. De Australische arts Philip Nitschke, bedenker van de Sarco, zegt tegen de Volkskrant bezig te zijn met het 3D-printen van een nieuwe capsule, die hij vervolgens aan CLW wil geven. „Ik weet niet of het gebruik binnen de Nederlandse wet zal vallen, maar ik ben benieuwd of er nieuwe wegen te vinden zijn.”
Lees ook
Philip Nitschke is een ‘zachtaardige’ euthanasiepionier. ‘Jammer dat hij geobsedeerd is door de zelfmoordcapsule’
Maar voordat die wegen te bewandelen zijn, moet CLW wel wat juridische drempels overwinnen: in het Wetboek van Strafrecht staat dat iemand die „opzettelijk een ander bij zelfdoding behulpzaam is of hem de middelen daartoe verschaft” een gevangenisstraf van drie jaar riskeert. Bovendien kunnen CWL-bestuursleden worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie; hier staat een gevangenisstraf van maximaal zes jaar op. In de huidige vorm is het leveren van de Sarco dus nog illegaal, maar CLW hoopt dat de politiek daarin verandering kan aanbrengen.
Wacht- en bedenktijd
Mocht CLW zich door alle politieke en juridische bochten weten te wringen, dan is het plan dat leden van minimaal 55 jaar oud zich kunnen aanmelden voor de Sarco-wachtlijst. Voor het einde van dit jaar wil CLW haar ruim dertigduizend leden „officieel informeren” over het plan.
Wie zich aanmeldt hoeft niet direct een drempellevering van de capsule te verwachten; na het aanmelden via DigiD en het invullen van een vragenlijst moet de deelnemer zes maanden wachten op goedkeuring. Na die zes maanden staat een deelnemer officieel op de lijst, en kan hij of zij op ieder moment aangeven te willen sterven. Daarna gaat nog een bedenktijd van zes weken in waarin een deskundige vaststelt of de deelnemer wilsbekwaam is. Als dit allemaal is voltooid, wordt de Sarco afgeleverd op een plek naar keuze.
Hoeveel het zou kosten om op de Sarco-lijst te komen is nog niet uitgedokterd, aldus Homan, maar het zou gaan om een jaarlijkse bijdrage zolang leden op de lijst staan. Als een lid eenmaal besluit om de Sarco aan te vragen, komen daar nog extra kosten bovenop.
Lees ook
Psychiater Boudewijn Chabot introduceert eigen stikstofgasmethode voor mensen die humaan willen sterven
Politieke struikelblokken
Met al deze regels – de minimumleeftijd, aanmelden via DigiD, wacht- en bedenktijd – hoopt CLW de belangrijkste politieke struikelblokken weg te nemen. Politici maakten zich er bij Middel X namelijk het meest zorgen over dat kwetsbare of jonge mensen zich op impulsieve wijze van het leven zouden beroven, of dat het middel voor moord gebruikt zou worden.
Dit Sarco-plan neemt al die zorgen weg, aldus Homan. „Ik verwacht dat politici, na het lezen van dit plan, in de rij zullen staan om het goed te keuren”, zegt het bestuurslid enthousiast. Verwacht hij dat écht? „Ja. Hier valt niks tegenin te brengen, behalve dan de levensbeschouwelijke argumenten. Maar die zullen we niet eens proberen te overtuigen.”
Lees ook
Hoe voelt het als je steeds minder zuurstof krijgt, zoals in een ‘zelfdodingscapsule’?