‘Contacten Nederlandse bewindslieden en lobbyisten onvoldoende transparant’

Het contact tussem Nederlandse ministers en lobbyisten is afgelopen jaar minder transparant geworden, ondanks eerdere beloften van het demissionair kabinet om hier juist verbetering in te brengen. Bij negen van de tien contacten voldoet de verstrekte informatie niet aan de eigen richtlijnen. Dat concludeert de Open State Foundation op basis van eigen, op woensdag gepubliceerd onderzoek.

De stichting concludeert dat de Kamer al in 2021 heeft aangedrongen op het instellen van een lobbyregister, maar dat dit er niet gekomen is. Ook is er gepleit voor het goed bijhouden van de openbare agenda’s van bewindspersonen, iets dat toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot beloofde te doen. „Openbare agenda’s zijn essentieel voor het inzichtelijk maken van belangenverstrengeling en bestuurlijke beïnvloeding”, aldus de Open State Foundation. „Maar dit werkt alleen als die agenda’s transparant, volledig en consistent zijn.”


Lees ook
Hoe richten lobby-organisaties hun eigen lobby eigenlijk in?

Werkgeversorganisatie Bundesverband der Deutschen Industrie

Ontbrekende gegevens

Hoewel er afgelopen jaar meer afspraken geregistreerd zijn, is het gros van de openbare agenda’s volgens de stichting nog onvoldoende transparant. Bij een afspraak moet duidelijk staan wat het onderwerp is, met wie gesproken is en wat zijn of haar telefoonnummer en mailadres is. „Bij slechts 12 procent van alle afspraken is zowel een onderwerp van de afspraak als een gesprekspartner vermeld”, aldus de Open State Foundation. Veel vaker komt het voor dat er wel een onderwerp vermeld staat, maar dat dit op een vage en „nietszeggende” manier verwoord is. Dan staat er bijvoorbeeld enkel ‘KLM’ of ‘Vestigingsklimaat’ – en daar moet de lezer het dan maar mee doen.

In totaal werden in de onderzochte periode, 1 oktober 2022 tot en met 1 oktober 2023, 2.446 externe afspraken geregistreerd door ministers. „Er zijn grote verschillen tussen ministeries: Buitenlandse Zaken (Hoekstra en Bruins-Slot) komt als minst transparante uit de test, Economische Zaken en Klimaat (Adriaansens en Jetten) als beste”, aldus de Open State Foundation. De stichting raadt het demissionair kabinet aan om alsnog een speerpunt te maken van transparante registratie en om een lobbyregister in te stellen.