Consumentenbond: meeste visvervangers geen volwaardig alternatief voor vis

De meeste visvervangers vormen geen goed alternatief voor vis, stelt de Consumentenbond op basis van een vorige week gepubliceerd onderzoek. In veel plantaardige visalternatieven ontbreken nuttige stoffen die vis juist gezond maken.

De Consumentenbond onderzocht 22 plantaardige vervangers van zalm, vissticks en tonijn. De visvervangers zijn, net als veel kant-en-klare vleesvervangers, gemaakt van soja, tarwe-eiwit of rijst. De producten kunnen worden verrijkt met ijzer, vitamine B12 en algenolie, maar uit het onderzoek blijkt dat dit zelden gebeurt.

Vis bevat van nature omega 3-vetzuren, zoals EPA en DHA. Doordat deze stoffen in de meeste visvervangers ontbreken, dragen de visalternatieven niet bij aan de verwachte gezondheidsvoordelen. Naast het gebrek aan visvetzuren, is in meer dan de helft van de visvervangers de hoeveelheid eiwit te laag en het zoutgehalte te hoog.

Slechts drie van de 22 onderzochte visvervangers vormen volgens de consumentenvereniging een volwaardig alternatief: de gekruide en ongekruide visvrije tonijn van Seasogood en de PlanTuna van Unfished. De producten zijn verrijkt met algen, die net als natuurlijke vis het mineraal jodium en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) bevatten.