Consolidatie olie-industrie zet door met megaovername ExxonMobil

Mega-overname Analisten zien de aankoop van Pioneer Natural Resources voor bijna 60 miljard dollar door ExxonMobil als aanzet tot een nieuwe consolidatieronde, nu in schalie-olie.

Oliewinning in Texas.
Oliewinning in Texas. Foto Eli Hartman/AP

De Amerikaanse oliegigant ExxonMobil neemt zijn Amerikaanse branchegenoot Pioneer Natural Resources over voor 59,5 miljard dollar (56,1 miljard euro). Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

ExxonMobil was al de grootste olieproducent in de westerse wereld, en met de overname van het in schalie-olie gespecialiseerde Pioneer wordt het concern nog groter. Analisten zien de overname, zo meldt de Financial Times, als een stap naar verdere consolidatie binnen de olie-industrie, waar met name schaliebedrijven bij betrokken zullen zijn.

Dit voorjaar doken in de Amerikaanse zakenpers de eerste berichten op over informele overnamegesprekken tussen Pioneer en ExxonMobil. De overname wordt volledig betaald in aandelen, zo maakte ExxonMobil bekend. Voor elk aandeel Pioneer ontvangt de houder 2,3234 aandelen ExxonMobil. Daarmee komt de prijs per aandeel op 253 dollar, een kleine 10 procent meer dan een week geleden.

Lees ook: Voor Exxon is en blijft de aandeelhouder heilig

De aankoop van Pioneer is daarmee dit jaar de grootste bedrijfsovername tot nu toe, en tegelijk de grootste die ExxonMobil ooit deed sinds de fusie tussen Exxon en Mobil in 1999. Exxon betaalde toen 81 miljard dollar voor Mobil.

Pioneer, dat in 1997 is opgericht, concentreert zich op oliewinning uit schalie. Dat zijn steenlagen waar de olie tussen zit en die met hoge druk, water en chemicaliën wordt losgemaakt zodat ze kan worden opgepompt. Eind jaren negentig zorgde deze nieuwe techniek voor een revolutie in met name de Verenigde Staten. In plaats van grootste olie-importeur ter wereld werd het land een van de grootste olieproducenten ter wereld. Pioneer is een van de succesvolste bedrijven uit die periode.

Oliewinning uit schalie is zeer omstreden, omdat het zeer schadelijk is voor het milieu. Drinkwater kan erdoor vervuild raken (zowel door de gebruikte chemicaliën als door de olie of het gas zelf) en door het boren en trillen op kilometers diepte is er ook nog eens kans op aardbevingen.

Beleggers niet onder de indruk

Met de overname verstevigt Exxon zijn positie in het olierijke Permbekken in het westen van Texas. Pioneer is de grootste oliewinner in dit gebied, goed voor 9 procent van de brutoproductie daar. ExxonMobil had er al een aandeel van 6 procent. Eerder dit jaar kocht het concern ook het kleinere Amerikaanse olie- en gasbedrijf Denburg, voor iets minder dan 5 miljard dollar.

Beleggers waren niet onder de indruk van de mega-overname. Exxons koers daalde ruim 3 procent bij opening van de Amerikaanse effectenbeurs. Pioneer steeg juist, met 1,7 procent.