Conservatieve partij wint verkiezingen in Nieuw-Zeeland

Verkiezingen Labour-premier Chris Hipkins gaf zaterdagmiddag zijn verlies toe voordat de definitieve uitslag bekend was. Christopher Luxon van de National Party won met een campagne die zich richtte op de economische situatie van Nieuw-Zeelanders en de inflatie.
National Party-leider Luxon komt aan bij de uitslagenavond van zijn partij in het NIieuw-Zeelandse Auckland.
National Party-leider Luxon komt aan bij de uitslagenavond van zijn partij in het NIieuw-Zeelandse Auckland. Foto Shane Wenzlick/EPA

De Nieuw-Zeelandse regering maakt een ruk naar rechts. Zaterdag werd massaal gestemd voor een regeringswissel. Voordat alle stemmen geteld waren, maakte de zittende centrum-linkse premier Chris Hipkins bekend dat hij zijn verlies toegeeft. Hij feliciteerde de conservatieve Christopher Luxon, leider van de National Party, die de nieuwe premier zal worden.

Luxons partij stond zaterdagmiddag op ongeveer 40 procent van de stemmen, volgens de kiescommissie van het land goed voor 50 van de 120 zetels in het parlement. Hij zal waarschijnlijk een coalitie willen vormen met de ACT, dat waarschijnlijk 9 procent van de stemmen krijgt. De twee partijen hebben samen een kleine meerderheid in het parlement; zij kunnen de populistische partij New Zealand First nog bij een coalitie betrekken.

De National Party zat tot voor de verkiezingen in de oppositie. In zijn campagne richtte Luxon zich op verkleining van de nationale schuld en bestrijding van de hoge inflatie. Vanaf een partijfeest in Auckland beloofde hij „dat onze regering voor elke Nieuw-Zeelander resultaat zal behalen”, bericht de krant New Zealand Herald.

De grote verliezer is de huidige regeringspartij Labour, die afstevent op 34 zetels, een verlies van 31 ten opzichte van de vorige verkiezingsuitslag. De sociaal-democraten leidden meerdere regeringen in Nieuw-Zeeland. Sinds 2017 was Jacinda Ardern de partijleider, daarna Hipkins. Ardern was de eerste vrouwelijke premier van het land, en bij haar aantreden zeer populair: ze leidde de partij in 2020 naar een totale verkiezingswinst. Zijzelf gold ook wereldwijd als progressief boegbeeld. Maar in de tussenliggende jaren verloor Labour weer aan populariteit, onder meer doordat mensen het niet eens waren met de zeer strenge maatregelen tijdens de pandemie en vanwege de economische ontwikkelingen.

Ardern maakte begin dit jaar haar vertrek als premier en partijleider bekend, Hipkins nam haar rol over. Hij stelde zaterdagmiddag dat de voorlopige verkiezingsuitslag al voldoende aangaf dat Labour „nu niet in de positie verkeert om weer een regering te vormen”.