Concerten Rammstein in Groningen mogen doorgaan

Geluidsnorm Ondanks de tijdelijke verhoging van de geluidsnorm voor de concerten van Rammstein, die veel kritiek opleverde, mag de Duitse band toch optreden.
Tijdens de zitting hield de gemeente de rechter ook voor dat het terrein al gereed is voor het concert en dat het podium er al staat.
Tijdens de zitting hield de gemeente de rechter ook voor dat het terrein al gereed is voor het concert en dat het podium er al staat. Foto Vincent Jannink/ANP

De concerten van de Duitse band Rammstein op 6 en 7 juli in het Stadspark in Groningen mogen doorgaan. Dat heeft de rechtbank in Groningen donderdag besloten.

Lees ook: Geweld en seks: hoe houdbaar is Rammsteins schandaal-formule?

De stichting Natuurbeschermingswacht wilde voorkomen dat de concerten plaatsvinden en had de rechtbank Noord-Nederland gevraagd om alle vergunningen en toestemmingen voor de concerten te schorsen. De zaak ging over de tijdelijke verhoging van de geluidsnorm van 100 naar 103 decibel. Drie decibel extra betekent een verdubbeling van het geluidsniveau. Tijdens de zitting, die woensdag plaatsvond, wees de stichting op de gevolgen van de geluidsoverlast voor omwonenden en dieren in de omgeving.

De rechter oordeelt dat de natuur niet meeweegt in de beoordeling voor het verlenen van een evenementenvergunning. Daarnaast is door het college van Groningen en de Gedeputeerde Staten van Groningen „voldoende onderbouwd dat er geen schade aan de natuur zal optreden”. Aanklagers hebben geen tegenbewijs geleverd dat er wél schade zal zijn. Ook ziet de rechtbank geen reden om concerten te verbieden vanwege gevreesde gehoorschade voor bezoekers, omdat het „de eigen keuze is van de concertbezoeker om zich aan de hogere geluidsnorm bloot te stellen”.

Volgens organisator Greenhouse Talent is het opvoeren van het geluidsniveau noodzakelijk voor de concerten van Rammstein. Tijdens de zitting hield de gemeente de rechter voor dat het terrein al gereed is voor het concert en dat het podium er al staat. „We zijn blij dat we de komende twee dagen in totaal 110.000 bezoekers mogen ontvangen in het Stadspark in Groningen en zijn heel gelukkig met de uitspraak van de rechter”, aldus de organisator. Het publiek wordt dringend geadviseerd gehoorbescherming te dragen.