Column | Wrekers aan de macht

Geert – de wreker is de nieuwe titel van een uitgebreide herdruk van de biografie van Geert Wilders door wijlen Meindert Fennema. Tovenaarsleerling was de vorige titel, maar de nieuwe is beter, want typerender voor Wilders.

De politicus Wilders gedraagt zich altijd met een verbetenheid alsof hij vele rekeningen te vereffenen heeft, en dat kan hem na de laatste verkiezingen beter lukken dan ooit tevoren. De meeste voldoening zal hem de nederlaag van de VVD verschaffen, want die partij zette hem in 2004 aan de kant toen hij volgens fractieleider Jozias van Aartsen te lastig werd. In recente interviews heeft Van Aartsen zich dan ook fel tegenstander getoond van de huidige onderhandelingen van de VVD met de PVV.

Maar Wilders lijkt niet de enige wreker te worden in of rond de nieuwe regering. Wat te denken van Ronald Plasterk, die een goede kans maakt de nieuwe premier van Nederland te worden? Plasterk kan het uitstekend vinden met Wilders sinds ze elkaar op een vakantie in Bonaire troffen. Plasterk is nog altijd PvdA-lid, maar die partij zal zich steeds meer voor hem generen.

Als columnist van De Telegraaf heeft Plasterk zich ontpopt als furieuze tegenstander van de ideeën van linkse partijen, de PvdA voorop. Waarom zette hij zich zo openlijk af tegen zijn partij? Had het te maken met het feit dat de PvdA hem in 2012 niet lustte als lijsttrekker en Diederik Samsom verkoos? Nu hij een regering met de PVV probeert te realiseren, zal de PvdA zijn houding als verraad ervaren, zeker als hij premier wordt.

En Pieter Omtzigt? Als iemand gegronde redenen heeft om wraak te nemen op zijn vorige partij, het CDA, dan is het Omtzigt wel. Het CDA misgunde hem het lijsttrekkerschap, fractiemedewerkers en Tweede Kamerleden van het CDA noemden hem achter zijn rug ‘een psychopaat’ en ‘labiel’.

En dan hebben we het nog niet over Mona Keijzer gehad, die herhaaldelijk tevergeefs lijsttrekker voor het CDA wilde worden, en nu zomaar vice-premier van Nederland kan worden als haar leidsvrouw Caroline van der Plas doortastend onderhandelt voor BBB.

Vier wrekers aan het roer van Nederland, dat past bij een land waar wraakzucht welig tiert – zie het triomfalistische leedvermaak waarmee rechts zich sinds de verkiezingen op links stort.

Jongste voorbeeld: als Theo Maassen in Privé beschuldigd wordt van huiselijk geweld, is de eerste reactie op X: „De linkse Wilders/PVV-hater en ‘fascist’ roeper Theo Maassen blijkt een ordinaire vrouwenmepper.”

Maar komt die regering er wel? In de vele discussies daarover zie ik drie scenario’ s: 1. Er komt een PVV-kabinet met gedoogsteun van de VVD. 2. Het wordt een kabinet PVV-VVD-NSC-BBB. 3. Er komt toch nog een kabinet met GroenLinks-PvdA.

Die laatste mogelijkheid lijkt mij naïef, links wensdenken. Het eerste scenario wordt het meest genoemd, maar toch geloof ik meer in het tweede scenario. Want wat heeft de VVD aan gedoogsteun voor een PVV-kabinet? Dan maakt de VVD vuile handen zonder échte macht. Kan de VVD daarom niet beter zelf ministers leveren in een kabinet met PVV, NSC en BBB?

In beide scenario’s zou Plasterk premier worden en blijft Geert Wilders zelf in de Tweede Kamer om in alle vrijheid datgene te zijn wat hij het liefst is: een wreker.