Column | We lieten de verwoestende kracht van het geld toe

Column

Rosanne Hertzberger

Rosanne Hertzberger

Deze algemene beschouwingen zag je de grote ruk naar links in zijn volle glorie. Zelfs de rechtseriken van het parlement hebben het over bestaanszekerheid, verhoging van het minimumloon en bescherming van klimaat, natuur en milieu. In de coulissen van de Tweede Kamer wordt een extra verhoging van het minimumloon zo hup, eventjes bekostigd met een extra greep in de zakken van het bedrijfsleven en vermogende Nederlanders: een belasting op het inkopen van eigen aandelen en toptarieven in box 2 en box 3 omhoog. Twintig jaar geleden zou men misschien net zo gemakkelijk eerst naar een verlaging van de uitkeringen hebben gekeken. Nu is het helder waar het geld vandaan moet komen: uit het kapitaal.

En twintig jaar geleden zou de rechtse stem in mij hebben geroepen naar dat clubje Kamerleden in de coulissen: weten jullie dan niet dat elke euro ooit ergens vandaan moet komen? Alles wat terugkeert als toeslag, als AOW, als kindgebonden budget, en ook het minimumloon, moet ergens eerst door een ondernemer worden verdiend.

Maar de stem is verstomd, in de Kamer, in het land en ook in mij. Mijn rechtse inborst verschrompelde. Zorgen over ongelijkheid, over de ongelukken die onze overheid veroorzaakt overheersen. En daarnaast voel ik steeds vaker pure woede over de verwoestende kracht van het geld die we hebben toegestaan in ons land.

Goed om zo nu en dan je dagboeken terug te lezen. Dan moet je constateren dat je eigen principes die je destijds als fundamenteel beschouwde, waar je misschien zelfs je identiteit aan ophing, voortdurend aan verandering onderhevig zijn. Overtuigingen zijn vaak slechts een reactie op jouw tijd. Daar is niets mis mee, maar het is wijs om ze niet op je onderarm te tatoeëren.

Dus waar ik nooit veel problemen had met veel geld willen verdienen, met economische groei en ondernemerschap, begint dat te veranderen nu je steeds vaker ziet hoe kapitaal maximaal wordt ingezet om van de zwakke plekken in onze zorgstelsels te profiteren. Neem als voorbeeld de invloed van private equity die van de schaarste in de zorg misbruik maakt door huisartsenpraktijken op te kopen en onmiddellijk te bezuinigen op bereikbaarheid en beschikbaarheid. Mirjam de Rijk schrijft in De Groene Amsterdammer over het dozijn negatieve externaliteiten die het onversneden aandeelhouderskapitalisme heeft in de ouderenzorg, de huisartsen-, tandartsenpraktijken en de kinderopvang. In stukken met titels als „Peuters zijn een ‘markt’” en „Binnenlopen met bejaarden” beschrijft ze wat er gebeurt wanneer hele gehaaide jongens vooral de krenten uit de pap vissen. Typisch trucje uit het private-equity-playbook: je selecteert bijvoorbeeld alleen nog maar op patiënten met lichte dementie, het laaghangend fruit bij wie je wel het volledige overheidsbedrag kan cashen terwijl je je er met een mild zorgregime vanaf kan maken.

NRC beschreef eerder ook hoe je je kunt richten op simpele ggz-zorgvragen die je met een goedkoop digitaal consult kunt afdoen, terwijl je je niets hoeft aan te trekken van alle complexe gevallen. In een privékliniek lever je fantastische zorg, door een heleboel overzichtelijke chirurgische ingrepen en scans uit te voeren zonder dat ook maar iemand een nachtdienst hoeft te draaien, een intensive care of spoedeisende hulp vol zwakke broeders hoeft te bemensen. Niet-commerciële instellingen zien hoe de zorgvraag van hun patiënten complexer wordt, wachtlijsten langer en de verliezen groter. Hoe zou dat toch komen?

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat er netto nul positieve effecten zijn van private equity in de zorg. Die wordt alleen maar duurder terwijl de kwaliteit in het beste geval gelijk blijft. En die kwaliteit kun je alleen gelijk houden wanneer je uiterst streng bent met een heleboel regeltjes. Gekmakend voor de medewerkers, maar versoepelen kan niet wanneer er een tiental participatiemaatschappijen popelen om de kantjes eraf te lopen, meer marges te maken en daarmee meer winst eruit te slepen.

En misschien is het goed om te memoreren dat dit alles werd gerealiseerd doordat linkse partijen ooit in lijn met de tijdgeest hun principes lieten varen. Ze lieten zich verleiden door de spiegeltjes en kraaltjes van de vrije markt. Reken maar dat wij nu ook ergens te ver in doorschieten. We zullen het over twintig jaar zien.

Rosanne Hertzberger is microbioloog.