Column | Was de reactie van de KNVB op de politiestakingen opgesteld door een stagiair? Nee, dit was hardnekkiger

De politie komt komende week opnieuw in actie rond eredivisie voetbal, las ik, voor een betere vroegpensioenregeling. Of correcter: de politie komt niet in actie. En als de politie niet in actie komt, dan kunnen sommige voetbalwedstrijden niet gespeeld worden. Zo gaat Ajax – FC Utrecht volgend weekend vermoedelijk niet door. Dat komt omdat een deel van de supporters die naar die wedstrijd gaan, zich niet kan gedragen als er geen politie is. Feyenoord – Ajax ging om die reden vorige week ook al niet door. De voetbalbond KNVB baalt ervan dat het voetbal bij de acties van de politie betrokken wordt, las ik ook in het bericht.

Typisch, dacht ik, dat die fout nog niet gecorrigeerd is. Ik zocht het bericht van anderhalve week geleden erbij, over de politieacties rondom Feyenoord – Ajax. Ik had smakelijk gelachen om de statements van Feyenoord en de KNVB. Vermoedelijk opgesteld door de stagiair, dacht ik toen, maar nu de fouten hardnekkige vormen aan beginnen te nemen, is correctie op z’n plek. Je kunt een stagiair onmogelijk een gebrek aan maatschappelijk inzicht verwijten, maar nationale berichtgeving moet wel kloppen. Daarom ga ik zelf wel even met de pen door het bericht van 26 augustus op de website van de NOS:

De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax is al jaren een zogeheten risicowedstrijd, waar supporters van de uitspelende ploeg niet welkom zijn. Toch draaide het vorig seizoen in Amsterdam uit op rellen nadat de wedstrijd was gestaakt vanwege vuurwerk op het veld.

„Wij hebben nog niet vernomen dat de wedstrijd zondag definitief niet kan doorgaan”, laat Feyenoord weten. „Uiteraard hebben we er begrip voor dat mensen opkomen voor hun zaak. Goed ook, dat dat kan.”

„Wij zouden het echter enorm betreuren als – helaas niet voor het eerst – het voetbal hiervoor wordt gebruikt „Wij betreuren het enorm dat we – helaas al decennia – zo’n gigantische werkdruk op de politie leggen, en zeker in het geval van de Klassieker, niet alleen de betrokken clubs, maar miljoenen mensen er door worden geraakt die nu al enorm uitkijken naar deze wedstrijd er verantwoordelijk voor zijn dat andere maatschappelijke activiteiten, zoals (sport)evenementen waar miljoenen mensen naar uitkijken en die doorgaans wél vreedzaam verlopen, steeds meer onder druk komen te staan.”

De KNVB spreekt woorden van dezelfde strekking. De voetbalbond zegt dat de politie „een zeer gewaardeerde partner” is, maar dat het de gang van zaken betreurt die de grote werkdruk rondom voetbalwedstrijden en de daarmee gepaard gaande behoefte aan een vroegpensioen niet verdient.

„Jaarlijks investeren de clubs vele miljoenen euro’s in hun veiligheidsorganisatie”, zegt de KNVB. „Bij de wedstrijden in de eredivisie zijn er stewards en beveiligers in het stadion aanwezig. Wat dat betreft is het erg jammer dat het voetbal betrokken wordt bij de politieacties. We bieden dan ook onze welgemeende excuses aan dat daar bovenop óók nog politie-inzet nodig is om een deel van onze supporters in het gareel te houden.”

„We hopen in elk geval dat de partijen er snel uit komen en moeten voor de Klassieker even afwachten wat de politievakbonden en gemeente Rotterdam beslissen zelf hard aan de slag om ervoor te zorgen dat voetbalsupporters zich eindelijk eens als normale sportsupporters gaan gedragen”, besluit de KNVB, die daarvoor in contact staat met de gemeente Rotterdam. De bond wil nog niet speculeren over eventuele gevolgen voor de competitieplanning. „Nogmaals excuses voor alle maatschappelijke overlast.”