Column | Vooruitkijken als een voetballer

Carolina Trujillo

Vrijdag was het weer een nacht tijdrekken. Pas om drie uur zou de kwartfinale worden gespeeld die voetbalminnend Nederland probeert te verdringen. Reken daarvoor nog even niet op mij. Ik projecteerde het beeld van mijn laptop op het grote scherm zodat mijn moeder, gewapend met een fles wijn, vanaf de bank kon meekijken naar wat het algoritme in mijn internetbubbel blies. Lineth Beerensteyn sprak voor een microfoon over het team van de Verenigde Staten. „Toen ik hoorde dat ze eruit lagen dacht ik: ‘doei!’ Ze hadden vanaf het begin van het toernooi al echt een grote mond.” Beerensteyn zag kennelijk niet de levensgrote beer op de weg in de vorm van Spanje die Nederland met gemak ‘doei’ kon laten gaan. Net als bij het team dat ze verbaal aan het afstraffen was, bleek het vooruitkijken bij haar geen volledig ontwikkelde gave.

Na Beerensteyn bood mijn bubbel een filmpje dat opende met een overstroming. Het bleek een montage van de sneak previews te zijn die klimaatverandering momenteel levert ter voorbereiding op het hoofdprogramma. Hawaï platgebrand, Spanje in de oven en met dode vissen bedekte stranden. De montage eindigde met een bericht dat de media het eigenlijk alleen daarover moesten hebben. Daar viel weinig tegenin te brengen, maar niemand gaat ’s nachts opblijven voor een potje klimaatverandering tegen de mensheid.

Om tijd te doden speelden mijn moeder en ik een oud spelletje: seksisme spotten in taalgebruik. Sport is daarvoor een rijk bezaaid speelveld. Bij elke rake observatie mag je bijschenken. Als het te vroeg is voor alcohol, krijg je een punt. Bij EenVandaag hadden ze het nog steeds over voetballende dames. Alsof een serieus programma het over de voetballende heren zou hebben. Puntje voor mij. Als een sportende vrouw vergeleken wordt met een man omdat mannen het referentiekader zijn voor alles, ziet mijn moeder dat meteen. Bijschenken voor haar. Tegen vijven lag Nederland uit het WK. Mijn moeder was in slaap gevallen. De fles was leeg.

De volgende ochtend was een sneer terug naar Beerensteyn al geleverd. Sydney Leroux, aanvaller en gouden medaillewinnaar, tweette dat zij geleerd hadden geen grote bek te hebben tot je op het podium staat met goud. „Nu zijn jullie ook doei.” Beerensteyn lag toen waarschijnlijk nog in haar kussen te bijten vanwege alle kansen die ze had gemist, zowel met haar woorden als met haar voeten.

Toen zaterdag in de Eredivisie Ajax tegen Heracles speelde en Brian Brobbey kansen missen tot een kunst verhief, werd hij op sociale media vergeleken met Beerensteyn. Dat heeft ze in ieder geval voor elkaar gekregen: als voetbalster referentiekader zijn.

Het is nu tijdrekken naar de halve finales. Klimaatverandering scrolt langs de sportmedia en ziet de mensheid met grote mond het eigen fysieke kunnen vieren. De spitsen van onze soort, van politiek leiders tot directeuren van bedrijven, kijken niet verder vooruit dan onze voetballers en missen evenveel kansen. Klimaatverandering doet er een tweet uit: „Geen zorgen! De kussens waar die voorhoede op gaat bijten, zijn al van vulling voorzien.”

Carolina Trujillo is schrijfster.