Column | Veertiger vindt de liefde bij een jongere man – is dat ‘feministisch relevant’?

Dat er wordt uitgekeken naar The Idea Of You is een understatement. De film, die op 2 mei in meer dan 240 landen op Prime Video verschijnt, had de best bekeken trailer voor een streamingfilm ooit.

In de zwoele romkom speelt Anne Hathaway de gescheiden moeder Solène, een galeriehoudster die richting de veertig gaat en een affaire krijgt met de 24-jarige zanger van een wereldberoemde jongensband. Ze leert haar flirterige, jonge aanbidder, de Britse Hayes Campbell (Nicholas Galitzine), kennen op muziekfestival Coachella. Haar ex heeft vip-kaartjes en een ‘meet and greet’ met Hayes’ band geregeld voor hun dochter, maar laat het op de dag zelf afweten.

De film is gebaseerd op een paperback van Robinne Lee die een bestseller werd tijdens de pandemie. De auteur zelf benadrukt graag de feministische relevantie van haar boek. Ze studeerde rechten maar ging acteren in Hollywood, waar ze in series als Buffy The Vampire Slayer belandde. Rond haar veertigste veranderden de rollen waarvoor ze op auditie mocht: het werden personages als ‘Tracy, 40, ooit knap, maar kende betere dagen’ of ‘ooit mooi, nu vermoeid’. Waarop Lee besloot een verhaal te schrijven over een veertiger die woest aantrekkelijk wordt gevonden door een jongere geliefde. Mét pittige seks.

Het werd een hit. Want, zo analyseerde modeblad Vogue in 2020: „Er bestaat geen beter escapisme dan lezen over een vrouw van bijna middelbare leeftijd die een sprankelende liefdesaffaire begint met een attente jonge seksgod.” Wat bijdroeg aan de hype was het gerucht dat het boek gebaseerd was op fanfiction over wereldster en voormalig boy band-lid Harry Styles: vaak seksueel getinte fantasieën van fans die online gretig worden gelezen. Lee ontkent dat en noemt Styles een van de inspiratiebronnen, net als prins Harry of haar eigen echtgenoot.

Als ‘vlucht uit de werkelijkheid’ valt The Idea of You inderdaad niet tegen, bleek toen ik afgelopen zondag de film bekeek. Geregeld moest ik grinniken om de heerlijk knullige romkom-clichés uit de jaren negentig, zoals een ‘meet cute’ op een originele plek, ditmaal een festival-wc. Het verhaal is vooral onderhoudend dankzij het acteerwerk van Hathaway en Galitzine. Zij is zeer overtuigend als stijlvolle, ambitieuze moeder die een twintiger „hot or whatever” noemt. Hij charmeert als popster die schaamteloos zijn geld en puppy-looks inzet om te krijgen wat hij wil, maar vreest dat hij muzikaal een grap blijft die zingt voor brugklassers. Wat hen in elkaar aantrekt, behalve hun uiterlijk en gedeeld wantrouwen in hun omgeving, blijft vaag. Toch ga je er met plezier in mee; Solène vliegt al snel de wereld rond in de privé-jet van Hayes’ band.

Dat werd gekozen voor Hathaway voor een rol die moet tonen dat vrouwen boven de veertig verleidelijk kunnen zijn, is ergens ironisch. Op haar heeft de tijd al tien jaar geen vat. En Hollywood zou Hollywood niet zijn als er niet alsnog een zoeter einde dan in het boek volgt wanneer media en sociale media hoogte van de relatie krijgen en Solène een golf aan misogynie, ageism en kritiek op haar moederschap over zich heen krijgt. Het valt te betwijfelen of deze film veel ‘actrices op leeftijd’ aan sexy rollen helpt of dat relaties met een jongere man niet langer quasi-automatisch als ‘escapisme’ worden gelabeld. Maar alle beetjes helpen; The Idea Of You is hoe dan ook prettige zondagavondvulling voor romkom-fans.

Sabeth Snijders is filmrecensent.

https://www.youtube.com/watch?v=lvR247p9d5Y