Column | Presteren onder een incompetente kerel

Carolina Trujillo

Het WK voetbal is voorbij. Het was het WK waarbij Nederland weer door Spanje werd verslagen, wat weer bevestigde dat Johan Cruijff op dat schiereiland een monster heeft gecreëerd. Wat Cruijff hiermee te maken heeft? Alles. De Spaanse bondscoach Jorge Vilda is zoon van Ángel Vilda. Die was looptrainer bij FC Barcelona onder Johan Cruijff. Voetbal moet de kleine Jorge met de paplepel ingegoten hebben gekregen uit de pan die Cruijff in Barcelona op het vuur had gezet.

Niet dat Vilda een goede coach werd. Integendeel. Zijn methode bracht vijftien belangrijke speelsters, onder wie pilaren als Mapi León, ertoe niet voor de selectie opgeroepen te willen worden. Dan kan je nooit een goede coach zijn. Volgens bronnen van Mundo Deportivo moesten speelsters de slaapkamerdeur tot twaalf uur ’s nachts open laten zodat Vilda kon checken of ze wel in bed lagen. Dat hij de kamers zelf sloot, zou ten einde zijn gebracht na klachten van de speelsters, maar hij controleerde nog steeds hun boodschappentassen en wilde weten met wie ze koffie gingen drinken. De klachten bleven komen.

Vilda’s reactie was dat speelsters moesten spelen, hij deed het coachen wel. De federatie stond achter hem. Dat zijn vader Ángel inmiddels directeur vrouwenvoetbal is bij de bond, kan daarin geen rol hebben gespeeld. Een old boys network kan nooit werken bij vrouwenvoetbal. Dit werd trouwens ook het WK waarin het woord vrouwenvoetbal alleen waar nodig werd gebruikt. Voetbal werd voetbal, ook als het door vrouwen is gespeeld. Alleen met uitsterven bedreigde gewervelden hadden het nog onnodig over het WK-vrouwen, vrouwenvoetbal of het al tot stof vergane damesvoetbal.

Het was het WK van de finale Spanje – Engeland. Van Spanje werd gezegd dat het de beste speelsters had en dat het gezien hun coach een wonder was dat ze zo goed presteerden. Alsof vrouwen, ook de besten in hun vak, niet al sinds mensenheugenis gewend zijn te presteren onder incompetente kerels. Dat Spanje onder die omstandigheden het WK won was business as usual.

Het werd een finale tussen een zelfsturende Porsche en een Volvo met de beste coureur van de wereld achter het stuur: Sarina Wiegman. Gelauwerde coaches als Pep Guardiola en Erik ten Hag bezongen haar kunnen. Er werd zoveel met haar gedweept in aanloop naar de finale dat zelfs voetbalhaters hoofdlijnen uit haar cv konden opdreunen. Ze was de eerste coach die met twee landen de WK-finale haalde. Ze kon de eerste Nederlandse coach worden die een WK won. Nu is ze de eerste coach die twee keer de finale verloor. Alsof dat niet genoeg nederlaag bood, liet Vilda de wereld zien dat bij goede spelers de rol van de coach verwaarloosbaar is. Ook die van de Guardiola’s, de Ten Hags en de Wiegmans.

De zelfsturende Porsche won en toonde bestuurders hun plaats. Managers zijn vooral goed in anderen wijsmaken dat ze nodig zijn. Mocht er op uw pad iemand lopen die u van het tegenovergestelde wil overtuigen, denk dan aan die autoritaire old boy bondscoach van Spanje en de wereldkampioenen van 2023.

Carolina Trujillo is schrijfster.