Column | Nauerna wil recreëren op hun afvalberg

Afspraken, daar draait het om. En of ze worden opgevolgd. Planning versus uitvoering. Daarin zit – Ewald Antonissen poogt positief te formuleren – „wat uitdaging”. Als projectmanager in de IT weet hij precies hoe het werkt: meerdere stakeholders, verschillende belangen. Tel die bij elkaar op en je bent al snel járen verder. Glimlach: „En dat willen wij als bewoners niet meer”.

Daarom heeft Antonissen, voorzitter van Belangengroep Nauerna, een buurtschap met zeventig huizen en dertig woonarken in de Zaanse polder, de eind vorig jaar gemaakte afspraken nog eens onder elkaar gezet, op een whiteboard in zijn werkschuur. Over een uur komen de gemeente, de provincie en Afvalzorg langs in zijn klassieke houten Zaanse woning en Antonissen zit er klaar voor.

Nauerna, dat is ook de naam van een vuilstortplaats. Want Nederland heeft misschien geen bergen, maar wel afvalbergen. De meesten zijn inmiddels niet meer in gebruik. Ingezaaid met gras. Je kunt erop fietsen, wandelen, paardrijden. In Nieuwegein ski je ervan af en op de VAM-Berg in Midden-Drenthe is al tweemaal het NK Wielrennen gehouden.

Recreatie, dat was ook de driehonderd inwoners van Nauerna beloofd. De gemeenschap, ooit keuterboeren, later – zoals Antonissen – rustzoekers uit de stad, zag de afvalberg vanaf de jaren tachtig telkens dichterbij kruipen. Eerst keken ze nog uit op het Noord-Hollands Kanaal, maar toen ook de laatste pieperboer zijn grond aan de provincie had verkocht, kreeg het buurtschap steeds meer de allure van een Zwitsers bergdorp.

Bedrijfsafval. Bewoners zagen het vliegtuig van de Bijlmerramp in de afvalberg verdwijnen, de filterkoek van Tata Steel, de resten van een afgebrande cacaofabriek. De stank van die laatste was zó hevig dat sommige bewoners tijdelijk het buurtschap ontvluchtten. Ze namen de berg voor lief, óók omdat er afspraken waren gemaakt. Een park, was hen in 1990 beloofd. En ook dat de stort in 2005 zou stoppen. Maar in 2006 bleek dat diezelfde ‘stakeholders’ met elkaar hadden afgesproken om de afvalberg open te houden, buiten de bewoners om.

Die voerden – en wonnen – daarna gerechtelijke procedures tot aan de Raad van State en in 2013 was na een jaar mediation opnieuw afgesproken dat er een park zou komen. Feestelijk geopend in 2015. Alleen, de berg was niet afgedekt met folie, zoals gebruikelijk op vrijwel alle andere stortplaatsen. De stakeholders wilden liever een ‘duurzaam’ experiment. Iets met regenwater en filters om de berg schoon te spoelen. Goedkoper ook. Maar in 2019 moest het park sluiten omdat er gevaarlijke stoffen lekten.

Maatregelen zijn nodig om veilig te recreëren, concludeerde het RIVM dit najaar. En daarna zijn er opnieuw afspraken gemaakt. Een park afgedekt mét folie op een deel van de afvalberg, is een van de afspraken. Oplevering 2027.

„Punt één: planning.” Antonissen wijst naar de lijst met afspraken op het whiteboard. Hij blijft, hoe zeg je dat…„gezond kritisch”.