Column | Je privileges checken bij het waterkanon

Sjoerd de Jong

Arme witte liberal. Ga je in je zwembroek lachend het waterkanon tegemoet voor het klimaat, krijg je ter linkerzijde nog te horen dat je een verwende kwast bent die alleen aan zijn eigen kinderen denkt en niet aan de actuele klimaatnood in de ‘Global South’.

Dat was althans wat het systeemkritische blad One World de Extinction Rebellion-burgers verweet die zich zonder hun privilege te checken laten arresteren, ontspannen babbelen in het politiebusje en na het „schoolreisje” (dixit bekeerling Carice van Houten), fris weer aan het werk gaan. Hou op met die „naïeve stompzinnigheid”, riep acteur en schrijver Maryam Hassouni haar collega op.

Ironisch, want witte liberals kregen tot nu toe vooral een ander verwijt, dat van laffe afzijdigheid. Hen werd graag Martin Luther Kings brief uit Birmingham onder de neus gedrukt, waarin hij (vanuit de cel, geschreven op snippers papier) uitvaart tegen progressievelingen die het ‘op zich’ met hem eens zijn maar liever orde dan actie willen.

Ga je een keer wel de straat op, is het nog mis.

In haar filippica maakte Hassouni intussen wel rake punten: de ramp voltrekt zich zuidwaarts nu al, en niet pas aan ‘onze kinderen’. De Volkskrant deed haar stuk dunnetjes over, Trouw stak activisten een hart onder de riem met een oud-Theologe des Vaderlands die achter hen stond maar, warempel, er niet bij kon zijn want ze had „een feestje”.

Ook XR beroept zich wel op King (en Gandhi), voor het gekozen actiemiddel van burgerlijke ongehoorzaamheid. Dat is inderdaad al gauw potsierlijk zo niet aanmatigend. Beelden van dansende demonstranten in bikini doen eerder denken aan de Yippies die in 1967 met mentale kracht het Pentagon wilden laten leviteren, dan aan de dolle honden die op King en de zijnen werden losgelaten in Birmingham.

Maar toch. Betekent het dan dat witte welvaartsmensen niet mogen demonstreren, althans niet uit eigenbelang – of voor hun kinderen? Bij de protesten tegen kernwapens in de jaren tachtig gingen punkers en krakers, de hard core systeemcritici, ook kopje onder in een zee van ‘gewone’ mensen, met leuke fluitjes en boterhamtrommeltjes. Maar die maakten toen wel het verschil. Van een demo voor politiek correct-geschoolden, tegen de neutronenbom in 1978, herinner ik me vooral de argwanende CPN-ordedienst die er op toezag dat de jonge kameraden de juiste leuzen scandeerden. Werkte prima – zij het averechts.

Elkaars morele nieren proeven is vaak een recept voor sektarisme. Zie de chaos bij de Partij voor de Dieren of het ‘intersectionele’ drama van Bij1, waar de gifkraan in de onderlinge verhoudingen niet dicht te draaien bleek. Dan toch liever die brave burgers met hun boterhamtrommels.

Sjoerd de Jong schrijft elke donderdag op deze plek een -column.