Column | Goede bedoelingen en een hoop onmacht

Mijn hardloopmaatje Mark vertelde tijdens het hardlopen over de gratis openbaarvervoerkaart die hij had geregeld voor zijn twee kinderen van 7 en 9. In Rotterdam reizen kinderen onder de 12 jaar gratis met de metro, tram en bus. Het was maar goed dat het een duurloop was, want Mark vertelde nogal een verhaal. Een gratis kaartje krijg je niet zomaar, had hij gemerkt.

Hij moest een DigiD aanvragen voor z’n kinderen. Dat lukte niet op z’n eigen telefoon, want daar zat al zijn eigen DigiD. Het kon wel via zijn laptop. De wachtwoorden werden per post opgestuurd. Toen kon hij twee persoonlijke ov-chipkaarten bestellen, waarvoor hij pasfoto’s moest laten maken en uploaden. Hij betaalde twee keer 7,50 en de kaarten werden een week later per post bezorgd.

Met die DigiD’s en chipkaarten kon hij twee weken later beginnen met het aanvragen van het gratis abonnement. Hij voerde de gegevens van zijn kinderen in en wachtte op een bericht van het Rotterdams vervoersbedrijf. Dat kwam na een week per post. Met dat bericht en de chipkaarten moest hij langs een kaartautomaat op een station. Daar kon hij de abonnementen op de chipkaart laden.

Mark deed het allemaal en na een paar weken konden zijn kinderen gratis reizen. Voor Mark is dat fijn maar niet noodzakelijk. Hij heeft een goede baan en zijn vrouw ook. Ze kunnen de tramritjes voor hun kinderen prima betalen. Hij is ook gewend zijn weg te vinden in bureaucratische systemen, zegt Mark. Wij vroegen ons af: zou dat ouders die het écht nodig hebben ook lukken?

Ik vraag het aan een armoedecoach, een voedselbankmanager en een sociaal jeugdmakelaar: denken zij dat de Rotterdamse kinderen die gratis reizen, ongeveer de helft, de doelgroep is? Nee, zeggen ze alledrie. Te veel stappen. Te ingewikkeld. Mensen met weinig geld hebben ook lang niet altijd een computer of internet. De aanschafkosten van de ov-chipkaart zijn ook een belemmering.

Het zou makkelijker zijn als ieder Rotterdams kind bij een gemeenteloket een persoonlijke kaart kon halen. Pasfotootje erop. Klaar. Maar hoe weet de ambtenaar dan zeker dat het kind niet stiekem al 13 jaar is? Of net buiten Rotterdam woont? Daar ga je al.

Geef je alleen kinderen met ouders in de bijstand een kaart, dan mis je de kinderen van werkende ouders met weinig loon.

Een meetlat bij de ingang van de bus dan. Iedereen die korter is dan 1.40 meter mag gratis naar binnen? Perfect plan. Alleen, hoe doe je dat bij de toegangspoortjes voor de metro?

We leven in een land vol goede bedoelingen en met een hoop onmacht.

Sheila Kamerman vervangt Gemma Venhuizen