Column | Gezien worden, zonder stroopkwast

Bianca is echt nogal een puber al is ze dan 18. Ze kijkt vaak ontevreden, zegt verveeld „Is dat alles?” als een volwassene haar op iets aanspreekt, komt afspraken niet na, voert niets uit maar eist wel geld voor een zomerjasje – kortom ik erger me vaak behoorlijk aan haar. Al heeft ze ook aardige kanten, eerlijk is eerlijk.

Ze bestaat helemaal niet, ze is een personage in de gezellige, Zweedse modern-leven-serie Bonusfamilien op Netflix. Dat is het rare van series, je gaat een poos lang min of meer geloven in de mensen die je ziet. Maar ik kijk ook met een nieuwsgierige „O gaan de dingen nu zo?”-blik, omdat al die mensen jonger zijn en in situaties verkeren waarin ik niet verkeer, en omdat Zweden me nogal vergelijkbaar lijken met Nederlanders.

Wat me vooral opvalt, (behalve dat niemand ooit een boek leest) is hoezeer iedereen elkaar voortdurend prijst en verbaal bemint. „Ik vind je een geweldige meid” zegt de tweede vrouw van Bianca’s vader tegen haar. (Oh ja? denkt deze kijker, waarom dan?), maar eigenlijk blijkt iederéén voortdurend heel fantastisch, goed, geweldig en voortreffelijk. Ook worden erg veel conversaties tussen familieleden besloten met de warme verzekering dat men van elkaar houdt.

Heb ik ooit tegen een van mijn ouders gezegd „ik hou van je” of zij tegen mij? Nee, voorzover ik weet. Zou ik dat willen? Nee. Ik twijfel er helemaal niet aan dat ze dat doen, en ik weet zeker dat zij ook niet aan mijn liefde twijfelen. Mijn broers en ik zeggen zulke dingen ook niet, al laten we soms heus wel merken dat we voor elkaar voelen.

Veel mensen zeggen dat ze het woord of het gevoel van liefde bewaren voor hun familie, maar van sommige van mijn vrienden houd ik toch ook wel echt. Er is zelfs één vriend tegen wie ik soms bijna zeg „ik hou van je” maar dan denk ik dat hij dat overdreven zal vinden, hij is niet zo gevoelens-uiterig, en dus zeg ik het maar niet.

Ik vond het altijd zo Amerikaans, dat ge-„I love you”, zo overdreven.

En dat elkaar geweldig vinden, hm, ook overdreven (jemig, wat kun je een knorrig persoontje blijken als je jezelf vergelijkt met zulke onbekommerd zich uitsprekende personages). Maar misschien, probeer ik nu te denken, is het niet zó overdreven. Iemand prijzen kan natuurlijk geen kwaad. Laten merken dat je iemand waardeert.

Bianca knapt erg op van de aardige woorden van haar bonusmoeder, en ineens begrijp ik ook dat ze zich nogal onzeker voelde over haar eigen plaats, nu vader zo opgaat in zijn nieuwe vrouw en kind. Zijn al die vrijelijk rondgestrooide complimenten dus ook een kwestie van empathie? Vast deels wel. En al hoeft begrip niet vergezeld te gaan van de mededeling dat je geweldig en fantastisch bent, het is wel fijn om gezien en gewaardeerd te worden, zolang daar tenminste niet het gevoel van de stroopkwast bij komt.

Het zal wel vooral een kwestie van opvoeding en cultuur zijn. Blijkbaar leef ik in een wereld waarin men voornamelijk stilzwijgend van elkaar houdt. Dat wil niet zeggen dat niemand zich ooit eens uitspreekt, maar ik geloof niet dat ik het erg fijn zou vinden om tot slot van elk gesprek een volautomatische liefdesverklaring te horen. Ik vind dat een beetje armoedig.

Dus ik ga niet, nu ik heb gezien hoe anderen dat doen (nu ja, personages in een serie) ineens mijn nabijen aan het schrikken maken door tegen ze te joelen: Ik hou van je! Dat moeten ze maar geloven.