Op Eerste Kerstdag vertrokken we naar een allinclusive resort in Qatar, de dichtstbijzijnde plek met gegarandeerd mooi weer. Een land zonder kerstbomen ook, maar om de zoveel meter trof je er wel een verlaten voetbalstadion. Ons strandje lag naast het uit containers opgebouwde stadion 974, waar volgende week om de Franse supercup wordt gevoetbald. Het was de bedoeling dat de boel na het zo verfoeide winter-WK van 2022 uit elkaar zou worden gehaald om het ergens anders, in een arm land weer in elkaar te zetten, maar daar zijn ze nog niet aan toegekomen. Over het Golfstaatje hier verder geen informatie, behalve dan dat Deutsche Welle er sinds kort niet meer te zien is in de hotelkamers. In plaats daarvan amuseren wij ons met RT, een Russische zender waar ze consequent waarschuwen voor de expansiedrift van de VS. Aankomend president Donald Trump zou behalve Groenland ook Mexico en Canada willen inlijven.
Vroeger was ik tegen allinclusive-vakanties, sinds Lucie (9), Leah (7) en Frida van Roosmalen (3) ben ik een groot voorstander. We denken niet in landen maar in ketens. We maken herinneringen die we snel weer vergeten, beurtelings storten we ons tussen de kinderen in het chloor, de rest van de tijd liggen we met onze boeken. We lezen elkaar stukjes voor uit ‘De mensheid zal nog van mij horen’, een geweldig boek van Joris van Casteren. Het is niets willen doen, maar het ook niet kunnen. Het alles is officieel al aanwezig. De paniek in de ogen als je in de receptie aangeeft even naar de echte wereld te willen. Was het niet veel makkelijker om de wereld naar de kamer te laten brengen? Het entertainment bestaat uit grote poppen die tussen tafeltjes met etende mensen lopen. Het zijn figuren uit kinderseries en films. Een minion, Chase uit Paw Patrol. Het hoogtepunt was een grote Teddybeer die naast me kwam zitten toen ik even alleen was, hij vroeg of ik met mijn telefoon een foto van ons wilde maken. Qatarezi zijn er niet. Het personeel komt overal vandaan, de gasten vooral uit Saoedi-Arabië, Kazachstan en het Verenigd Koninkrijk. We vormen een kleine samenleving, waar het ieder voor zich en het zwembad voor ons allen is.
Na vier dagen gaat het me altijd tegenstaan, maar na thuiskomst mis ik het grote niets meteen.
„Je bent toch niet alweer aan het nadenken?”, vroeg Eva toen ik omhoogschoot uit mijn strandbed.
Marcel van Roosmalen schrijft op maandag en donderdag een column.
Het aantal doden door de aanhoudende branden in de Amerikaanse stad Los Angeles is opgelopen tot tien. Dat meldt de lijkschouwer van de stad vrijdagochtend, donderdagavond lokale tijd. De twee grootste van de vijf branden die in de stad woeden hebben deze week meer dan 10.000 huizen en gebouwen verwoest, schrijven internationale persbureaus.
De Eaton- en Palisades-branden, die allebei op dinsdag begonnen, beslaan samen zo’n 53 vierkante mijl (85 vierkante kilometer) en hebben hele woonwijken in het noordoosten en noordwesten van de stad in de as gelegd. De Palisades-brand is na dagen blussen maar voor 6 procent onder controle, de Eaton-brand is nog altijd voor 0 procent ingeperkt.
Een derde brand, Kenneth, die op donderdagmiddag noordelijker dan de andere ontstond en zich snel uitbreidde, is volgens de Los Angeles Times voor 35 procent onder controle. Als een brand „onder controle” is, betekent dat niet dat het vuur gedoofd is, maar dat de vlammen omsingeld zijn door hulpdiensten en zich niet verder kunnen verspreiden.
Tussen de 126 en 145 miljard euro
Persbureaus melden vrijdag dat weersite AccuWeather inschat dat de schade kan oplopen tot een bedrag tussen de 130 en 150 miljard dollar (tussen de 126 en 145 miljard euro).
Zowel president Joe Biden als vicepresident Kamala Harris hebben werkreizen afgezegd vanwege de branden in Los Angeles. Harris zou haar laatste bezoek als vicepresident brengen aan Singapore, Bahrein en Duitsland. Biden bracht woensdag al een bezoek aan de Californische stad.
Lees ook
Harde wind en extreme droogte na natte winters: de verwoestende branden in Los Angeles hebben vele oorzaken
In de uren nadat op woensdagavond een evacuatiebevel is afgegeven voor tienduizenden bewoners in een gebied rond de heuvels van Hollywood, vormt zich in downtown Los Angeles een lange rij aan de receptiebalie van Hotel Figueroa. Tot om de hoek staan mensen met koffertjes gevuld met hun papieren en persoonlijke bezittingen, labradoodles of een aquarium met vissen onder de arm. Velen lijken het advies te hebben opgevolgd om een go-bag klaar te hebben staan met de zeven p’s: people, pets, prescriptions [doktersrecepten], papers, photos, phone, plastic [een bankpas].
„We besloten dinsdag al direct onze deuren te openen, want we zijn niet voor niks van de gastvrijheidsindustrie”, vertelt Connie Wang, algemeen directeur van het hotel. „We hebben hiervoor onze prijzen verlaagd en daar zit ook online een limiet op, zodat prijzen niet stijgen bij meer reserveringen. Mensen betalen geen resorttoeslag meer, huisdieren zijn gratis welkom en gasten krijgen 10 procent korting op hun drankjes en 50 procent korting op de parkeergarage.”
Na drie dagen van aanhoudende en felle natuurbanden in en rond de Amerikaanse miljoenenstad, hebben al 180.000 mensen opdracht gekregen hun huis te verlaten. Filmsterren als Paris Hilton, Ben Affleck en Anthony Hopkins, maar ook de minder bekende inwoners van de stad (Angelenos). Het vuur raakt iedereen.
Lees ook
Harde wind en extreme droogte na natte winters: de verwoestende branden in Los Angeles hebben vele oorzaken
In 2020, tijdens de pandemie, opende het Figueroa ook zijn deuren voor mensen met cruciale beroepen, die een afgeschermd verblijf nodig hadden. Nu dient het, net als tientallen andere hotels in de stad, als noodopvang. Het Figueroa werkt daarbij samen met het Rode Kruis: die hulporganisatie plaatst mensen in het hotel die niet zomaar geëvacueerd zijn, maar bij wie ‘catastrofaal verlies’ is vastgesteld. Het Rode Kruis betaalt in dat geval de rekening.
Normaal gesproken is het vlak na de feestdagen rustig in het hotel. Nu komen elk half uur plukjes mensen in de lobby een drankje drinken. Ze klappen ze hun laptop open of bellen met familie. Omdat de gasten deze keer niet voor toeristische trekpleisters of conferenties komen, brengen ze hun tijd vooral door op hun kamer of aan de bar. „We hoorden in de rij al zoveel verschrikkelijke verhalen”, vertelt Wang zichtbaar aangeslagen. „Een vrouw die al vijftig jaar in haar huis woonde, raakte alles kwijt. En iedereen kan elk moment nieuwe berichten over rampspoed ontvangen.”
Doorwerken
Boven een cosmopolitan-cocktail en een bord friet vertelt Amanda haar vriendin Jainey dat ze vannacht met één oordopje sliep, zodat ze de meldingen van de Watch Duty-app niet zou missen. Deze applicatie houdt alle Angelenos op de hoogte van uitbreidingen van bestaande branden, nieuwe brandhaarden en evacuatiegeboden. Haar spullen stonden klaar, slapen lukte amper: „Ik werd om drie uur ’s nachts wakker. Om half vier zette ik maar een kop koffie.”
Toen haar appartement blauw stond van de rook en de lucht op haar longen sloeg, vluchtte Amanda uit haar appartement in het westen van de stad, vijf minuten van de evacuatiegrens. „Ik besloot het zekere voor het onzekere te nemen, ook al had ik nog geen officiële evacuatiemelding gekregen. Downtown leek de beste optie vanwege de hoogbouw. Ik denk dat het vuur hier minder snel om zich heen kan slaan.”
Haar vriendin Jainey werkt als persoonlijk assistent voor een ondernemer, voor wie ze net nog een verblijf in het luxe Four Seasons-hotel boekte, zodat hij daar met zijn gezin de crisis uit kan zitten. De auto die nog op zijn werk stond, liet ze door een ingehuurde chauffeur naar zijn hotel rijden. „Ze verwachten dat ik morgen gewoon op kantoor ben, al zullen zij er zelf niet zijn. Ik heb helaas de luxe niet om dat zelf te bepalen. Als ik dat wel kon, had ik de stad al lang verlaten. De luchtkwaliteit zal nog lang gevaarlijk zijn.”
In het district van Los Angeles leven ruim 75.000 dak- en thuislozen: mensen die permanent op straat bivakkeren en daar niet aan de neerdwarrelende asdeeltjes kunnen ontsnappen.
Om die laatste reden wordt iedereen in de stad opgeroepen binnen te blijven of, als ze niet anders kunnen, alleen met een mondkapje de straat op te gaan. Maar in het district van Los Angeles leven ook ruim 75.000 dak- en thuislozen. Mensen die permanent op straat bivakkeren en daar niet aan de neerdwarrelende asdeeltjes kunnen ontsnappen.
„De lange-termijngevolgen van het inademen van die rook kunnen desastreus zijn”, vertelt Savannah Benton telefonisch. Ze werkt bij een opvangcentrum voor dakloze jongeren, Safe Place for Youth (SPY), in de strandwijk Venice. „De belangrijkste reden om ons centrum operationeel te houden, is dat we daar een veilige plek bieden waar mensen letterlijk even op adem kunnen komen.” Om ook mensen buiten het centrum te helpen, deelt SPY mond-neusmaskers uit, evenals luchtfilters voor woningcomplexen, water en voedsel dat makkelijk klaar te maken is in hotelkamers.
Vals alarm
In de bar van het Figueroa gonst plots een schel geluid uit alle mobiele telefoons. „Een EVACUATIE WAARSCHUWING is van kracht in jouw gebied. Verzamel je dierbaren, huisdieren en je voorraad.” Het duurt niet lang voor iedereen aan de telefoon hangt met vrienden en familieleden. Een uur eerder blijkt een nieuwe brand te zijn ontstaan, ‘Kenneth Fire’ in het Woodland Hills gebied, ruim een halfuur verderop.
De Watch Duty-app wordt ververst, sociale media geopend en sms’jes van vrienden stromen binnen. „Dit moet een fout zijn”, stelt Jainey na een paar minuten, die een eeuwigheid lijken te duren. Twintig minuten later volgt het verlossende woord: „Negeer de laatste evacuatiewaarschuwing. Dit gold alleen voor de Kenneth Fire.” Jainey: „Mijn hart sprong echt even uit mijn borstkas, ik weet niet wat ik zou hebben gedaan.”
Lees ook
Verzekeraars in de VS worden steeds huiveriger om alle branden en stormen nog te dekken
Heel soms word je verraden door je eigen reflectie. Je ziet een vreemde in een spiegel of winkelruit en denkt: ben ík dat? En als je er niet onderuit kunt dat het antwoord ‘ja’ is, volgt het pijnlijke proces van je zelfbeeld bijstellen. Blijkbaar ben je een persoon die fronsend over straat loopt. Of wakker wordt met wallen. Of er toch niet zo goed uitziet in een legging als je altijd had gedacht. Zie dat maar eens te verwerken.
Donderdag had ik het media-equivalent van die ervaring toen ik ’s avonds langs De Oranjewinter (Talpa) zapte. Het programma was net begonnen: volkszanger Jesse Prins zong de laatste noten van zijn single ‘Thuis hier op het plein’, Hélène Hendriks heette haar gasten welkom. Toen richtte ze zich tot Fidan Ekiz. „Je gaat toch niet de hele avond giechelen hè?” Ekiz begreep meteen waar haar gastvrouw naartoe wilde werken. „Ik weet wat je bedoelt.” „En ook lekker op de onderbuik inspelen?”, vroeg Hendriks. Op het scherm verscheen een krantenkop. „Dit was een column in NRC”, zei Hendriks, en ze las hem netjes voor: „’Nieuws van de Dag’ is onderbuiktelevisie met veel gegiechel.” Naast die tekst was het hoofd van de auteur geplakt. Ben ík dat?, dacht ik. En ik kon er niet onderuit dat het antwoord ‘ja’ was.
Aan de talkshowtafel ontvouwde zich een heel kort gesprekje over giechelen. Ging Ekiz dat nu minder doen? Zij was maandag immers te gast geweest bij de eerste aflevering van Talpa’s nieuwe actualiteitenprogramma Nieuws van de Dag, waar die column over ging, en toen had ze inderdaad gegiecheld. Maar nee, antwoordde Ekiz, ze ging zeker niet minder giechelen. Sterker nog: we zouden allemaal juist wat méér moeten lachen. Daarna kreeg haar buurman Hans Kraay jr. een appje van zijn vrouw die vond dat hij er heel mooi uitzag vanavond en was het alweer tijd voor het volgende item, terwijl ik nog bezig was met het bijstellen van mijn zelfbeeld. Ineens bleek ik het hoofd van de giechelpolitie – iets wat ik nooit achter mezelf had gezocht. Op het fotootje glimlachte ik ook nog eens breed, alsof ik het alleenrecht op giechelen had. Big Giechel is watching you. Onvoorstelbaar.
Maar het ergste moet nog komen: ik denk dat bij Nieuws van de Dag inmiddels daadwerkelijk een anti-giechelwind is gaan waaien. Om het risico op gezelligheid te minimaliseren ging donderdag het eerste item over Elon Musks voorliefde voor Alice Weidel (leider van de Duitse radicaal-rechtse partij AfD) en was een permanent boze columnist van De Telegraaf uitgenodigd, die de analyse van Raymond Mens onderbrak met een meanderende monoloog over MAGA, revoluties en mainstream media. Toen hij onverhoeds aanbelandde bij „Pakistaanse moslim-rape gangs, zoals die worden genoemd”, vond presentator Art Rooijakkers het mooi geweest. Zo waren ze het onderwerp „wel héél erg aan het verbreden”, pruttelde die tegen. „Ik wil het toch terugbrengen naar Musk en naar Duitsland.” Dat wilden de andere mannen niet, dus riepen ze een tijdje met z’n drieën dingen door elkaar heen, zoals: „Eén moment! Eén moment!” En: „Wij zijn hier om jou te woord te staan, toch?” En: „Ja, maar het is geen spréékbeurt.”
Ik vroeg me af wat Rooijakkers dacht toen de monoloog even later alsnog werd hervat. Hij oogde grimmig. Zouden zijn gedachtes afdwalen naar zijn tijd bij RTL? De klussen die hij voor deze nieuwe baan had opgegeven? Hij had ook gewoon Winter vol Liefde kunnen presenteren, waarin giechelen heel gepast gedrag is en kandidaten hun zendtijd nooit gebruiken om over vermeende rape gangs te discussiëren. Daarvoor hebben ze het veel te druk met elkaar goed leren kennen. Van alle liefdeszoekers hebben skileraar Mike en pedagogisch medewerker Denise dit seizoen vooralsnog het meest gemeen, want die houden allebei echt heel erg van lasagne. Al is er sinds gisteren mogelijk trouble in paradise: nieuwkomer Lena is óók al zo gek op Italiaans eten.
Misschien dat Rooijakkers daaraan zat te denken. Misschien ook niet. Alles wat ik weet is dat het giechelen hem donderdag was vergaan. En ik mag dan het hoofd van de giechelpolitie zijn: ik vond het toch akelig om te zien.