College van bestuur UvA en Amsterdamse driehoek vinden dat activisten ‘grenzen over zijn gegaan’

Demonstraties moeten mogelijk zijn in een stad als Amsterdam, maar activisten zijn de afgelopen dagen „grenzen over gegaan”. Dat stellen het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Amsterdamse driehoek (burgemeester, politiechef en hoofdofficier van justitie) donderdag na een overleg. Het vernielen van „gebouwen, meubilair en kunstwerken” vinden zij onacceptabel.

De driehoek en het college zeggen te zijn geschrokken van het geweld tegen de politie. „De spanning in de stad als gevolg van de oorlog in Gaza zal naar alle waarschijnlijkheid nog voortduren.” De komende tijd zullen het college en de driehoek „zich inspannen voor het herstel van rust en orde in de stad”. Ook willen ze dialoog op de universiteit bevorderen.

Bij de protestacties zijn woensdagavond en de daaropvolgende nacht vijf agenten gewond geraakt. 31 van de 36 opgepakte demonstranten zitten donderdag nog vast, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie tegen persbureau ANP. Enkele arrestanten zullen worden voorgeleid en blijven dus langer in voorarrest. Hoeveel mensen precies worden voorgeleid, is afhankelijk waarvan ze worden verdacht.


Lees ook
Amnesty wil onderzoek naar politieoptreden betoging, ook Iran reageert op UvA-demonstratie

College van bestuur UvA en Amsterdamse driehoek vinden dat activisten ‘grenzen over zijn gegaan’