Coherente Vance bezorgt Walz lastige avond

‘Zijn vluchtelingen uit Minnesota hier welkom?”, vragen twee mannen met licht grijzend haar wanneer ze aankloppen bij het Republikeinse hoofdkwartier in La Crosse, Wisconsin. In hun witte pick-up zijn ze dinsdagavond de Mississippi-rivier over gereden om hier, voor de duur van het debat tussen vicepresidentskandidaten J.D. Vance en Tim Walz, ‘politiek asiel’ aan te vragen.

De Democraat Walz is naast running mate van Kamala Harris ook de gouverneur van hun eigen staat. Maar niet dankzij de stem van deze twee verplegers in een groot ziekenhuis. De vijftigjarige Will („mooi niet met mijn volle naam in de krant”) heeft ooit wel eens op een Democraat gestemd, maar is sinds Donald Trump om. En hij vindt J.D. Vance „eigenlijk nog beter”.

Zijn vriend van 48, Nick („ik kan een achternaam verzinnen”) is zijn hele leven Republikein. Hij is „minder dol op glad pratende advocaten” zoals Vance. Toch overtuigt de senator hem vanavond wel. „Trump heeft ondanks zijn 78 jaar nog genoeg energie om het vier jaar vol te houden, maar het is geruststellend om te zien dat hij zo iemand achter hem klaar heeft staan.”

Oude industrie en landbouw

Het duel tussen Walz en Vance is gepresenteerd als de strijd om het Midden-Westen, een gebied met veel oude industrie en landbouwgrond, waar kustbewoners Trump en Harris een minder vanzelfsprekende achterban hebben. Wie de elf uur zou rijden van Vance’s geboorteplaats Middletown, in het Republikeinse Ohio, naar Walz’ thuisbasis Mankato, in het Democratische Minnesota, komt dwars door swing state Wisconsin, en langs La Crosse. Toch leeft ook hier het verkiezingsdebat nauwelijks. Er is zat plek voor Will en Nick. Slechts tien partijgenoten zijn op de watch party met gratis pizza afgekomen.


Lees ook

Politiek? De ‘hillbillies’ in het Middletown van J.D. Vance halen er hun schouders over op

Verlaten staalfabriek in Middletown, Ohio, de geboorteplaats van de Republikeinse vicepresidentskandidaat J.D. Vance

Voor dit kleine publiek staat de winnaar vooraf vast. Toch is het bijzonder in zijn nopjes met het optreden van Vance (40). Die kijkt recht maar ontspannen in de camera, laat zich niet uit de tent lokken door de debatleiders of zijn tegenstander. Vance verdedigt zonder moeite leugens over immigranten en zijn opportunistische draaien op onderwerpen als abortus en zijn mening over Trump. Vance blijkt niet alleen veel te hebben gehad aan zijn rechtenstudie aan Yale, maar ook aan de vele interviews die hij de afgelopen campagnemaanden heeft gegeven.

Zenuwachtige Walz

De zenuwachtige Tim Walz (60) heeft een zichtbaar moeilijkere avond. Hij is als gouverneur en leraar wel gewend om voor een groep te spreken, maar niet in de schijnwerpers van een landelijk debat. Zijn zinnen zijn ingestudeerd. Meer dan eens verspreekt hij zich, bijvoorbeeld wanneer hij zegt dat hij „bevriend is met schoolschutters” als het over wapengeweld gaat.

Walz had Harris tijdens zijn sollicitatiegesprek verteld dat debatteren niet zijn sterkste punt is en dat blijkt niet gelogen. Hij herstelt zich pas als hij over zorg en, uiteindelijk, Trumps bedreiging voor de democratie, kan praten. Zeker wanneer Vance weigert toe te geven dat Trump de verkiezingen van 2020 verloor. „Een vernietigend non-antwoord”, zegt Walz, met een geschokte uitdrukking op zijn gezicht.

Het debat verloopt inhoudelijk fel en vijandig, maar kalm en vol wederzijdse complimenten en oproepen over het vinden van een gezamenlijke overeenkomsten. Een sterk contrast met de confrontatie tussen Harris en Trump vorige maand.


Lees ook

Vicepresidentskandidaten Vance en Walz richten in beschaafd debat hun pijlen vooral op Trump en Harris

De Republikeinse vicepresidentskandidaat J.D. Vance (links) en zijn Democratische tegenstander Tim Walz begroeten elkaar bij hun televisiedebat in New York, dinsdagnacht.

Vance is, in tegenstelling tot zijn baas, on message wat betreft het belangrijkste punt dat de Trump-campagne wil maken: Harris „is drieënhalf jaar vicepresident en ze heeft alle kans gehad om alle beloftes die ze nu doet waar te maken”. Dáár zitten de twaalf Republikeinen hier op te wachten.

„Vance is zó veel eloquenter dan Trump. Aan diens toespraken en debatten is vaak geen touw vast te knopen”, zegt Will. Hij denkt dat Vance „veel meer twijfelende kiezers zou kunnen aanspreken die klaar zijn met Trump, maar niet met zijn beleid”. Zijn vriend Nick is daar minder zeker van. „Dit hele debat maakt geen flikker uit. Iedereen heeft allang besloten wat zij gaan stemmen en daar gaat geen potentiële vicepresident verandering in brengen.”