De coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB is bereid om af te stappen van het plan om studenten die langer doen over hun studie jaarlijks 3.000 euro extra collegegeld te laten betalen. Het intrekken van deze ‘langstudeerboete’, zoals critici de maatregel noemen, is een van de voorstellen in een ‘eindbod’ aan vijf oppositiepartijen in de Tweede Kamer. Deze partijen dreigen de onderwijsbegroting te blokkeren als het kabinet de bezuinigingen op onderwijs doorvoert.
De coalitie wil nu in totaal 650 miljoen euro van de voorgenomen 1,9 miljard euro aan bezuinigingsplannen terugdraaien. Als de oppositie met die voorstellen akkoord gaat, zal de voorgenomen bezuiniging op de maatschappelijke diensttijd grotendeels worden teruggedraaid, wordt er minder bezuinigd op wetenschappelijk onderzoek en wordt er ook minder bezuinigd op de salarissen van leraren.
Lees ook
De strijd om de bezuinigingen op het hoger onderwijs
Het document waarin dit staat is gelekt naar RTL Nieuws, na afloop van een gesprek tussen de partijen in de kamer van PVV-leider Wilders. Partijen die bij de onderhandelingen betrokken zijn, hebben bevestigd dat dit de voorstellen zijn die op tafel liggen. De verwachting is dat de vijf oppositiepartijen waarmee wordt onderhandeld later op de dag zullen reageren op de voorstellen. Ze overleggen daar nu eerst over met hun eigen fracties en ook onderling.
Lees ook
Coalitie onderhandelt met ‘monsterverbond’ uit oppositie over onderwijsbezuinigingen
Monsterverbond
In de onderwijsbegroting voor 2025, waarover de onderhandelingen gaan, staat voor 1,9 miljard euro aan bezuinigingen op onderwijs ingeboekt, waaronder 1 miljard euro op hoger onderwijs en wetenschap. Een zelfbenoemd ‘monsterverbond’ van vijf oppositiepartijen (D66, CDA, ChristenUnie, JA21 en SGP) dreigt tegen de begroting te stemmen in de Eerste Kamer, waar de coalitie geen meerderheid heeft. Deze partijen eisen dat de coalitie voor 1,3 miljard euro aan bezuinigingen schrapt.
De coalitie komt de vijf oppositiepartijen halverwege tegemoet. Of dit voldoende is, is nog niet duidelijk. CDA-leider Henri Bontenbal noemde de voorstellen een verbetering ten opzichte van een eerder bod, waarin de coalitie ruim 360 miljoen euro aan bezuinigingen wilde schrappen, maar ziet nog wel „verschillen tussen onze wensen en wat zij neerleggen”.
Volgens VVD-leider Dilan Yesilgöz is dit het uiterste bod dat de coalitie wil doen. Maar D66 denkt dat er nog onderhandelingsruimte is. „Ik heb veel onderhandelingen meegemaakt in Den Haag en ik weet dat het niet altijd zo werkt”, zei D66-leider Rob Jetten.
De vraag bij elke onderhandelingsronde is of het ‘monsterverbond’ zich als blok blijft opstellen. Om de begroting door de Eerste Kamer te krijgen, heeft de coalitie de medewerking nodig van acht senatoren van de oppositie. In het ‘eindbod’ staan enkele voorstellen die specifiek voor de christelijke partijen interessant zijn. Zo biedt de coalitie aan de voorgenomen bezuiniging op godsdienstig vormingsonderwijs te schrappen en wil zij geld reserveren om religieus cultureel erfgoed te behouden. De christelijke partijen willen ook graag de maatschappelijke diensttijd behouden, een programma waarbij jongeren vrijwilligerswerk doen.
De oppositiepartijen hebben nog niet gehoord hoe de coalitie deze teruggedraaide bezuinigingen wil betalen, zei JA21-leider Joost Eerdmans na afloop van het overleg.
Lees ook
Na het debat met minister Bruins begint het gesprek over zijn begroting pas echt – zonder hem
