Coalitie van Hart voor Den Haag, VVD en D66 is ‘onmogelijk’

Haagse coalitie Verkenner Arie Slob komt met twee varianten om de impasse te doorbreken: één zonder de partij van Richard de Mos.

Richard de Mos aan het woord tijdens een debat in de Haagse gemeenteraad, mei 2023.
Richard de Mos aan het woord tijdens een debat in de Haagse gemeenteraad, mei 2023. Foto Bart Maat

De meest voor de hand liggende optie voor een nieuwe coalitie in Den Haag – van Hart voor Den Haag, D66 en VVD – blijkt „onmogelijk”. Dat zei verkenner Arie Slob, die door de gemeenteraad was gevraagd om te kijken hoe de impasse in de Haagse gemeentepolitiek te doorbreken is.

Eind juni stapte de VVD uit de coalitie na een crisisdebat over mogelijke deelname aan het college door Hart voor Den Haag, de partij van oud-wethouder Richard de Mos. De VVD wilde na De Mos’ vrijspraak in eerste aanleg wegens corruptie en schending van het ambtsgeheim, diens wens om terug te keren in de coalitie honoreren. De andere coalitiepartijen waren minder enthousiast.

Slob komt na ettelijke gesprekken met alle dertien fracties tot twee mogelijke varianten waarover „verdere verkennende gesprekken” moeten plaatsvinden: een coalitie waarin Hart voor Den Haag het voortouw neemt, en waarin VVD, Partij voor de Dieren, Denk, CU/SGP en SP zitten. Of een coalitie bestaande uit de huidige rompcoalitie van D66, GroenLinks, PvdA en CDA, aangevuld met Partij voor de Dieren, Denk, CU/SGP, SP of Haagse Stadspartij.

Hij benadrukte dat de verhoudingen tussen De Mos en wethouder Robert van Asten (D66), de partijleiders van de twee grootste partijen, aanzienlijk zijn verbeterd. „Ik heb kunnen constateren dat beiden zich hebben ingespannen om de persoonlijke verhoudingen te verbeteren”, zei hij.

Blokkades

Maar Hart voor Den Haag (HvDH) wil niet zonder de VVD in een coalitie, en niet mét de PvdA. D66 is „weinig enthousiast” over een coalitie met HvDH en VVD, zowel om inhoudelijke redenen als vanwege loyaliteit naar de huidige coalitiepartners. GroenLinks en PvdA willen ondertussen niet zonder elkaar in een coalitie.

Slob is „na een periode van rust en reflectie” tot de conclusie gekomen dat de partijen niet van opstelling waren veranderd, waardoor een aantal varianten voor meerderheidscoalities afvallen: „Die constatering delen de voormannen.”

Lees ook: In Loosduinen vinden ze dat De Mos weer wethouder mag worden

De verkenner wees ook, zoals eerdere verkenners voor hem, op de slechte verhoudingen in de Haagse raad. Met „een groot uitroepteken en een dikke streep” roept hij de fracties op zich in te zetten om de bestuurscultuur in het IJspaleis te verbeteren. Die wens daartoe proeft hij wel, zei hij. „Ik zag oprechte mensen om tafel zitten.”

De partijen uit de eerste variant zijn volgens hem politiek inhoudelijk misschien wel heel verschillend, maar hebben „een grote gezamenlijke wens en overtuiging” dat het anders moet. Dat zou kunnen met een smal coalitieakkoord, waardoor er meer ruimte voor debat in de gemeenteraad moet ontstaan.

De gesprekken hierover zouden zo snel mogelijk moeten beginnen.