China opent onderzoek naar Taiwanese Apple-partner Foxconn, mogelijk politiek gemotiveerd

De Chinese autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar het Taiwanese Foxconn, de belangrijkste partner van Apple en een van de grootste werkgevers in China. Chinese staatsmedia en Taiwanese kranten meldden dat afgelopen weekend. Foxconn, dat in fabrieken in China de overgrote meerderheid van al Apples iPhones maakt, verklaarde dat het zal meewerken aan het onderzoek.

In het onderzoek voeren de Chinese belastingautoriteiten controles uit bij dochterondernemingen van Foxconn in de provincies Guangdong en Jiangsu, meldde de Chinese staatskrant Global Times zondag. Ook doen ambtenaren op het gebied van ‘natuurlijke hulpbronnen’ onderzoek naar het gebruik van land door Foxconn in de provincies Henan en Hubei. Volgens Taiwanese media zijn de Chinese kantoren van Foxconn, dat in Taiwan ‘Hon Han’ heet, al doorzocht door Chinese ambtenaren.

Verdere details over de onderzoeken en belastingcontroles zijn niet bekend – ook Foxconn gaf geen nadere details.


Lees ook
Een ‘godsroom’ in elke fabriek -hoe iPhonemaker Foxconn de mondiale elektronicamarkt beheerst

Foxconn presenteerde elektrische modellen tijdens de <strong>Hon Hai Tech Day</strong>.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/10/china-opent-onderzoek-naar-taiwanese-apple-partner-foxconn-mogelijk-politiek-gemotiveerd.jpg”><br />
</a> </p>
<p>China legt de acties van zijn toezichthouders vaak niet publiekelijk uit, waardoor bedrijven met activiteiten in het land vaak gissen naar de uiteindelijke motieven van de overheid. Gezien de enorme macht van de Communistische Partij heeft deze ondoorzichtige benadering buitenlandse bedrijven terughoudend gemaakt. Afgelopen zomer zei de Amerikaanse handelsminister Gina Raimondo al tijdens een bezoek aan China dat bedrijven het steeds moeilijker en riskanter vinden om te investeren in het land vanwege de onvoorspelbare regelgeving van de overheid.</p>
<h2 class=Verkiezingen

Persbureau Reuters sprak twee anonieme bronnen rondom Foxconn die vermoeden dat het belastingonderzoek politiek gemotiveerd is. Over enkele maanden houdt Taiwan nationale verkiezingen. Het belangrijkste verkiezingsthema is de relatie die het eiland onderhoudt met het Chinese vasteland. China beschouwt het eiland Taiwan als een afvallige provincie die het weer wil inlijven. De huidige Taiwanese regeringspartij DPP vaart juist een onafhankelijke koers van China.


Lees ook
IT-miljardair Terry Gou wil president van Taiwan worden

Foxconn-oprichter Terry Gou maandag tijdens een persconferentie in de Taiwanese hoofdstad Taipei, waar hij zijn kandidatuur voor het presidentschap aankondigde.

Terry Gou, de oprichter van Foxconn, diende zijn ontslag in als voorzitter van het bedrijf. Hij doet nu mee aan de verkiezingen als boegbeeld van een onafhankelijke partij. Eerder deed hij een vergeefse poging om partijleider te worden van de nationalistische Kwo MinTang, de Taiwanese partij die een meer China-gezind standpunt inneemt.

De 73-jarige Gou denkt dat hij de Chinees-Taiwanese relatie kan verbeteren dankzij zijn ervaring als ondernemer. „Geef me vier jaar en ik zorg voor vijftig jaar vrede in de Straat van Taiwan”, beloofde hij in augustus, aan het begin van zijn campagne. Maar door zijn deelname aan de verkiezingen raken de stemmen versnipperd en groeien de kansen voor de DPP.

Miljardair Terry Gou vergaarde zijn vermogen vooral dankzij de expansie van grote assemblagefabrieken in China, waar honderdduizenden mensen werken. De Zhengzhou-fabriek van Foxconn, ook wel bekend als iPhone City, bevindt zich in de Chinese provincie Henan. (ANP/NRC)