CBS: omzet industrie in tweede kwartaal gedaald, meer faillissementen

Economie In het tweede kwartaal van 2023 was de omzet van de industrie 7,5 procent lager dan in diezelfde periode vorig jaar. Dat is onder meer een gevolg van lagere afzetprijzen en een afname in vraag.
Het aantal faillissementen in de Nederlandse industrie is dit jaar flink toegenomen.
Het aantal faillissementen in de Nederlandse industrie is dit jaar flink toegenomen. Foto Remko de Waal/ANP

De Nederlandse industrie heeft in het afgelopen kwartaal minder omzet behaald dan in dezelfde periode vorig jaar, nadat de omzet daarvoor twee jaar lang juist elk kwartaal hoger was dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het tweede kwartaal van 2023 was de omzet van de industrie 7,5 procent lager dan in diezelfde periode vorig jaar.

„De afname in de omzet is onder meer het gevolg van lagere afzetprijzen”, zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. Die lagere afzetprijzen komen door de dalende energieprijzen. „Maar dat is niet het enige, ook de productie ligt al een tijdje lager dan een jaar geleden. Dat heeft waarschijnlijk te maken met afgenomen vraag, die mede het gevolg kan zijn van het nog steeds hoge niveau van de energieprijzen.” De prijzen voor energie zijn sinds het begin van 2023 gedaald, maar liggen nog steeds hoger dan voor de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari 2022.

Volgens Van Mulligen suggereert vooral de afgenomen productie dat het minder goed gaat met de industrie. „Uiteindelijk moeten bedrijven winst maken om te overleven, of althans geen voortdurend verlies. Minder verkoop kan op termijn leiden tot verliezen. Vaste lasten blijven immers wel doorlopen.”

Faillissementen

Het aantal faillissementen is in een jaar tijd „aanzienlijk toegenomen”, schrijft het CBS. In het tweede kwartaal van 2023 werden gingen 62 bedrijven in de industrie bankroet tegenover 39 in hetzelfde kwartaal van 2022. Vorig kwartaal waren er 80 faillissementen.

Het meest kromp de omzet van raffinaderijen en van de chemische, grafische en papierindustrie. De omzet van de raffinaderijen en chemiebedrijven daalde 28,5 procent ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar, die van de papierindustrie en grafische industrie 11,9 procent. Hoewel de omzet in de meeste branches daalde, zagen sommige juist een stijging. Dat was het geval bij de elektrotechnische en machine-industrie (13,7 procent omzetgroei) en de transportmiddelenindustrie (11 procent omzetgroei).