Canada, Zweden, Oekraïne en VK dagen Iran voor Internationaal Gerechtshof om neerhalen vlucht PS752

Vliegtuigcrash Volgens de aanklagers heeft Iran onvoldoende maatregelen getroffen om dergelijke incidenten te voorkomen. Bij het neerhalen van het Oekraïense passagiersvliegtuig in 2020 kwamen alle 176 inzittenden om het leven.
Vlucht PS752 vloog op 8 januari 2020 van Teheran naar Kiev toen die kort na het opstijgen werd neergeschoten.
Vlucht PS752 vloog op 8 januari 2020 van Teheran naar Kiev toen die kort na het opstijgen werd neergeschoten. Foto Ebrahim Noroozi/AP

Canada, Zweden, Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk dagen Iran voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag vanwege het per ongeluk neerhalen van een passagiersvliegtuig in januari 2020. Dat melden internationale persbureaus woensdag. Bij de crash kwamen alle 176 inzittenden om het leven. De landen willen met deze zaak een schadevergoeding voor de nabestaanden afdwingen.

Volgens de aanklagers heeft Iran onvoldoende maatregelen getroffen om dergelijke incidenten te voorkomen. Ook heeft het land geen degelijk onderzoek gedaan naar het neerhalen van het Oekraïense vliegtuig.

Lees ook: De raketkop die PS752 neerhaalde zou al zijn gevonden

Vlucht PS752 van Ukraine International Airlines vloog op 8 januari 2020 van Teheran naar Kiev toen die kort na het opstijgen werd neergeschoten. Aan boord zaten voornamelijk Iraniërs en Canadezen. Ook kwamen Oekraïners, Zweden, Afghanen en Britten om het leven.

Verkeerde instelling radarsysteem

Na drie dagen ontkennen gaf Iran uiteindelijk toe dat zijn paramilitaire Revolutionaire Garde het Oekraïense vliegtuig per ongeluk had neergehaald met twee luchtdoelraketten. Iraanse autoriteiten gaven de schuld aan militairen van een Iraanse luchtverdedigingseenheid. Zij zouden zijn „vergeten” om de instellingen van het radarsysteem aan te passen, waardoor het burgertoestel werd aangezien voor een kruisraket. Daarnaast zou ook de communicatie met de militaire bevelhebbers, om toestemming te krijgen voor het afvuren, zijn misgelopen.

Het neerhalen van het passagiersvliegtuig gebeurde op dezelfde dag dat Iran een ballistische raketaanval had uitgevoerd op een militaire basis van de Verenigde Staten in buurland Irak. Dat deed het land als vergelding voor een Amerikaanse droneaanval waarbij de Iraanse generaal Qassem Soleimani om het leven kwam.

Dit jaar veroordeelde een Iraanse rechtbank een militair die verantwoordelijk zou zijn voor het neerhalen van het vliegtuig tot dertien jaar gevangenisstraf. Maar Canada, Zweden, Oekraïne en het VK noemden zijn vervolging „een ondoorzichtig schijnproces”.