Brussel doet boeren nieuwe handreiking: pesticidereductie van tafel

Terwijl boerenprotesten in heel Europa aanhouden, komt uit Brussel een nieuwe handreiking. Dinsdagochtend kondigde voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan een wetsvoorstel voor halvering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de EU definitief terug te trekken. Het betekent een nieuwe tegenslag voor de Europese vergroeningsplannen van de landbouw, onderdeel van de zogeheten Green Deal.


Lees ook
Ook in Brussel geldt: de tractoren verschijnen, dus de groene plannen verdwijnen

Een demonstrant gooit tijdens het boerenprotest een ei naar de Belgische politie bij de ingang van het Europese parlement in Brussel, afgelopen donderdag.

Het besluit komt op de dag die eigenlijk in het teken moest staan van een nieuw, ambitieuzer klimaatdoel – 90 procent CO2-reductie voor 2040 – dat de Europese Commissie later deze dinsdag presenteert. Nu al is duidelijk dat in dat voorstel elke verwijzing naar vermindering van landbouwemissies op het laatste moment is geschrapt. Dat is eveneens een reactie op de boerenprotesten.

Volgens Von der Leyen is de pesticidewet een „symbool van polarisatie” geworden, zo zei ze dinsdagochtend in het Europees Parlement in Straatsburg. In reactie op de boerenprotesten schrapte de Commissie vorige week al een maatregel die bedoeld was om de biodiversiteit te verbeteren en overweegt ze importbeperkingen in te voeren op landbouwproducten uit Oekraïne.

Het is zeer uitzonderlijk dat de Europese Commissie een wetsvoorstel terugtrekt. Het besluit volgt nadat het Europarlement het pesticideplanafgelopen november al had afgewezen. Een groep EU-lidstaten deed afgelopen weken een poging het voorstel verder uit te werken, om daarna te proberen alsnog steun te krijgen in het Europees Parlement. Nu de Commissie het voorstel terugtrekt, is dat niet meer mogelijk.

Biodiversiteit

De bestrijdingsmiddelenwet was de ruggengraat van een plan om ook de landbouw mee te nemen in de Europese klimaat- en natuurplannen. In de wet zaten onder andere bindende reductiedoelen voor lidstaten en een verbod op gebruik van pesticiden in ‘kwetsbare gebieden’, zoals stadsparken, speeltuinen en in de omgeving van scholen en sportvelden.


Lees ook
De snelheid waarmee dieren en planten uitsterven, was in tien miljoen jaar niet zo hoog

<strong>Wereldwijd vinden projecten plaats voor biodiversiteitsherstel. </strong>Zo worden bij Frans-Polynesië ‘koraalbroedkamers’ aangelegd.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/brussel-doet-boeren-nieuwe-handreiking-pesticidereductie-van-tafel-1.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Aanleiding voor de wet was de dramatische staat van de biodiversiteit in Europa, die, zo blijkt uit talloze onderzoeken, direct samenhangt met het grootschalige gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Nu de wet wordt teruggetrokken, verdwijnt het Europese doel om het gebruik van bestrijdingsmiddelen per 2030 te halveren definitief uit beeld. </p>
<p>Volgens Von der Leyen is er een kans dat de Commissie later alsnog met een nieuw „veel volwassener” voorstel komt voor reductie van bestrijdingsmiddelen. Ze liet in het midden of dat daadwerkelijk gaat gebeuren en op welke termijn. </p>
<p><dmt-util-bar article=