Brits parlement akkoord met plan deportatie asielzoekers naar Rwanda

Na een marathongevecht tussen het Britse Hogerhuis (House of Lords) en het Lagerhuis (House of Commons) dat tot diep in de nacht duurde, is in het Verenigd Koninkrijk een wet aangenomen die het mogelijk maakt om asielzoekers uit te zetten naar Rwanda. De omstreden plannen van de Britse regering zijn goedgekeurd ruim twee jaar nadat het voor het eerst werd voorgesteld door toenmalig premier Boris Johnson.

Migranten die het wagen om met een bootje vanuit Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk te reizen, worden op een vliegtuig naar Rwanda gezet. De wet is bedoeld om migranten zodanig af te schrikken dat ze de oversteek niet meer maken. In ruil voor het opnemen van de asielzoekers krijgt Rwanda omgerekend zo’n 433 miljoen euro, en nog eens 175.000 euro per asielzoeker die daadwerkelijk overkomt.

De conservatieve regering probeert al jaren de wet er doorheen te krijgen, maar de uitvoering liep steeds vertraging op. Een eerdere versie van de wet werd door de rechter tegengehouden, omdat Rwanda geen veilig land zou zijn. Maar de regering van premier Rishi Sunak kwam met een nieuw wetsvoorstel, dat bepaalt dat Rwanda wél veilig is. De eerste vluchten zullen volgens Sunak binnen tien tot twaalf weken vertrekken.


Lees ook
Rwanda wacht al twee jaar op asielzoekers uit het VK

Het Hope Hostel in Kigali is klaar om asielzoekers uit het Verenigd Koninkrijk te ontvangen.