N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Reportage
Brand Door een grote brand in Rotterdam is een grote broedplaats voor creatieve makers verloren gegaan. Een aderlating, want er zijn ook in het ‘rauwe’ Rotterdam niet meer veel van dergelijke plekken.
Twee jonge mannen staan in tranen, verslagen, aan het rood-witte politielint dat de verwrongen, gesmolten en nasmeulende resten van de loods aan de Rotterdamse Keileweg afschermt. „Alles is weg”, zegt kunstenaar Sil Krol, starend naar de plek waar zijn atelier en werkplaats waren. Al zijn gereedschap, zijn voorraden, werk in bestelling. Maar ook persoonlijke spullen. „Mijn hele archief lag daar ook, alles wat ik ooit heb gemaakt”, zegt Krol.
Hij maakt beeldende kunst en daarnaast, als Pablo Camperinterieurs ook de inbouw voor minicampers. Juist dit voorjaar was hij begonnen met een nieuwe verdieping in zijn atelier, voor meer ruimte. En nee, hij was niet verzekerd tegen brand. „Dat was te ingewikkeld in deze constructie.”
Deze constructie, dat zijn 50 ateliers van kunstenaars en makers in een loods van de gemeente in Merwe-Vierhaven, de Keilewerf I. Of, in de droge taal van NL-Alert: „een bedrijfsverzamelgebouw met veel kleine ondernemers.” In Rotterdam-West hadden veel mensen de enorme zwarte wolk boven de stad al gezien voordat ze om 08.05 uur een NL-Alert kregen. Daarbij werd in eerste instantie vermeld dat het ging om een houtopslag. Dat is een begrijpelijke vergissing; er lag veel hout in de loods, waar onder meer de populaire werkplaats Buurman was gevestigd: een circulaire bouwmarkt voor gebruikte materialen en Rotterdams stadshout, een open werkplaats, en cursuslocatie voor meubelmakers.
Maar een opslag was de Keilewerf I beslist niet. Er werd gewerkt, door kunstenaars als Maarten Bel, meubelmakers, geluidstechnici, musici, lassers en ontwerpers. En samengewerkt, zeggen meubelmakers Joost van Gelderen en Freek Boon. Ook zij zijn alles kwijt. „Als je zelf iets niet kon maken, dan was er altijd iemand die kon helpen.”
Lees ook: Dit allegaartje moet ‘het nieuwe’ Rotterdam worden
751 appartementen
In de acht jaar dat ze daar zaten, waren veel ondernemingen echt gaan lopen, zagen ze. Dat kon ook, omdat de huren zo laag waren. Van Gelder: „Tijdens corona werd er veel gebouwd, toen was het bij ons echt heel druk.” Bovendien was het een echte gemeenschap, zeggen ze, geen kale werkplaats. Er werd na het werk samen gegeten op het aangeklede parkeerterrein, ze deelden lief en leed.
Daarmee was Keilewerf 1 een van de grootste broedplaatsen in Rotterdam, van het soort waar de gemeente graag goede sier mee maakt: initiatiefrijke, creatieve ondernemers die als ‘place makers’ aan de slag gaan in de onherbergzame omgeving van leegstaande loodsen in havengebeiden die hun functie hebben verloren. Alleen: zo langzamerhand zijn er niet meer veel van deze onbestemde ruimtes. Deze plekken, waar voor weinig gesappeld wordt, moeten na verloop van tijd vaak plaatsmaken voor vastgoedontwikkeling tegen flinke winsten.
Soms gaat dat samen, zoals bij Joep van Lieshout. Hij was in 1995 een van de eerste die in dit deel van het havengebied neerstreek met zijn Atelier Van Lieshout, vlak naast de loods die nu is afgebrand. En sinds vorig jaar is Van Lieshout ook projectontwikkelaar: hij kocht het vastgoed rond zijn atelier, en onder de naam ‘Brutus’ moeten daar 751 appartementen komen, maar ook een museum, een restaurant, een daktuin met beelden en ruimtes voor performances, theater en film.
De brand is niet overgeslagen naar zijn panden, en ook niet naar het pand van kunstenaar Daan Roosegaarde, aan de andere kant. Het vuur is beperkt gebleven tot de Keilewerf I, door optreden van uit het havengebied opgetrommelde gezamenlijke brandweer. Hun wagens hebben veel meer vermogen dan de reguliere brandweerwagens. Er is ook een blusboot ingezet, die water uit de haven via dikke gele slangen naar de wagens aan de Keileweg pompte, en vandaar in bogen op de smeulende resten.
Geen grafstemming
Ruim een kilometer verderop zijn de huurders van de afgebrande werf samengekomen in De Kroon, ook een verzamelplek van creatieve ondernemers. Daar is koffie, croissant, en saamhorigheid. Maar er heerst geen grafstemming, eerder grote bedrijvigheid. „Dat is ook om emoties weg te duwen”, zegt Bas van den Berg. Hij is oprichter van Keileweg I, negen jaar geleden, en heeft met Placebased en Co sindsdien nog vier plekken voor creatieve ondernemers onder zijn hoede. En nu zit hij hier achter een laptop, druk aan het werk. „Actie in de taxi!”.
Er is al een crowdfunding opgezet, en overal zitten mensen met laptops op een webformulier in te vullen hoeveel vierkante meter werkplaats ze nodig hebben. Helaas weet Van den Berg dat er niet veel ruimte is in de andere panden die Placebased beheert. „De gemeente heeft ook gevaagd om die vierkante meters”, zegt Van den Berg, hoewel hij ook niet denkt dat Rotterdam veel ruimte beschikbaar heeft.
De vraag is ook wat er met de oude plek gebeurt: in vastgoedstad Rotterdam suggereert inmiddels elke vierkante meter ruimte een woontoren. Maar hij hoopt natuurlijk dat de gemeente een nieuwe loods neerzet waar de oude stond. „Dat kan snel, en relatief goedkoop. En het heeft al een bedrijfsbestemming.”