Bont gezelschap van radicaal- en extreemrechtse partijen bijeen in Madrid: Wilders prijst de Spanjaarden om hun ‘strijd tegen de islam’

„Make Europe Great Again”. Onder dit motto kwamen dit weekend in een hotel in de Spaanse hoofdstad Madrid leiders van radicaal- en extreemrechtse partijen uit heel Europa bijeen voor de eerste top van Patriots for Europe (PfE), een groeiende alliantie van nationalistische partijen. Rondom het Marriott-hotel – dicht bij het vliegveld – blokkeren politiebussen alle in- en uitgangen. Om de paar meter staan bewapende agenten geposteerd. In zwarte busjes rijden mannen in pak rondjes om het gebouw waar onder meer Marine le Pen, Geert Wilders en Viktor Orbán spreken.

De bijeenkomst trekt veel bekijks: alle tweeduizend beschikbare plaatsen waren snel uitverkocht. „Het is een mooie dag voor de Patriotten”, zegt een aanhanger van het radicale Spaanse Vox, een vrouw van 66 gekleed in een witte bodywarmer met bijpassende witte broek. Haar naam wil ze niet geven, omdat ze de pers wantrouwt. „Ons moment is aangebroken, dat heeft Trump ons laten zien. De tijd van het communisme en socialisme is over. Sánchez’ dagen zijn geteld”, grijnst ze breed met haar Spaanse vlaggetje in de hand. „Met alle respect hè”, valt haar partner haar in de rede. „Europa staat voor vrijheid, daarom zijn wij hier. Met uw uiterlijk hoort u hier niet. Eerder in Saoedi-Arabië”, wijst hij naar de hoofddoek van een van de verslaggevers.

Met uw uiterlijk hoort u hier niet. Eerder in Saoedi-Arabië

Spaanse bezoeker bij de Patriots for Europe-top

Wie geen kaartje meer kon kopen, kan het evenement via een livestream volgen. Te zien is hoe de vijf grote radicaal-rechtse politici naast elkaar zitten op de voorste rij. Gastheer Santiago Abascal, leider van het Spaanse Vox, in het midden. Aan zijn linkerzijde zit Marine le Pen, die al droomt van een Franse verkiezingszege in 2027. Aan zijn rechterkant zitten de Hongaarse premier Viktor Orbán en de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini. Ze grijnzen naar de camera’s.

PVV-leider Geert Wilders zit ook op de voorste rij, maar een bankje verderop, naast de Tsjech Andrej Babis, die goede kans maakt dit jaar opnieuw de verkiezingen in zijn land te winnen en premier te worden, en de invloedrijke Hongaarse Europarlementariër Kinga Gál. Wilders komt af en toe in beeld, maar hij is lang niet de enige in het Madrileense Marriott-hotel die macht en invloed kan claimen.

Sinds de Europese verkiezingen van vorig jaar zijn de Patriotten het derde blok in het Europees Parlement, groter dan de Liberalen en de Groenen, en dat terwijl er nog een ander radicaal-rechts blok en een uiterst-rechts blok in het parlement zetelen. Dat wordt nog niet vertaald in macht: de middenpartijen houden de Patriotten erbuiten. In nationale regeringen doen de Patriotten wel mee, met Hongarije, Italië en Nederland als lichtende voorbeelden.

Het zijn de succesverhalen waar alle Patriotten zich in Madrid aan optrekken, ook de nationalisten die het in eigen land minder goed doen, zoals Abascal van Vox. „We zijn winnaars”, zegt Wilders zaterdag als hij de zaal toespreekt, wijzend op de plekken in regeringen die zijn collega’s en hijzelf bemachtigd hebben. Hij voorziet een „gouden eeuw” voor Europa, zoals Donald Trump die in de VS zou hebben ingeluid.

Wilders, die wordt aangekondigd als „een van de krachtigste stemmen die de Europese identiteit, veiligheid en de vrijheid van meningsuiting verdedigen”, zegt weinig over Nederland of over het kabinet-Schoof. Hij spreekt ook niet over elitaire politici die hun cultuur via massa-immigratie „verdunnen”, zoals hij een jaar geleden deed in een speech in Boedapest, vlak voordat het kabinet gevormd was. Hij hamert veelal op dezelfde onderwerpen als de rest: zijn verzet tegen immigratie en alles dat riekt naar woke.

Als enige zet Wilders de geschiedenis van de ‘Reconquista’ expliciet neer als een strijd tegen de islam

Maar op één vlak gaat Wilders verder dan de rest: de islam is in zijn betoog veel belangrijker. Net als veel sprekers voor hem begint hij over de „Reconquista”, de ‘herovering’ van Spanje op de Arabieren tijdens de middeleeuwen. Wilders zet die geschiedenis als enige expliciet neer als een strijd tegen de islam. „We zullen nooit vergeten dat de Spanjaarden de eersten waren om het tij van de geschiedenis te keren”, houdt hij zijn publiek in Madrid voor. „Jullie waren de eersten om de islam terug te dringen en het rijke christelijke erfgoed in jullie land te herstellen.”

Een strategische zet voor Vox

Voor Santiago Abascal is deze bijeenkomst een kans om Vox internationaal op de kaart te zetten en tegelijkertijd de machtspositie van de partij in Spanje te versterken. Zijn voorzitterschap van de Patriots for Europe geeft de Spaanse partij meer gewicht binnen de radicaal-rechtse beweging. De partij richtte zich altijd op het behoud van de Spaanse identiteit: verbieden van separatistische partijen, behoud van stierenvechten en het terugdringen van immigratie.

Waar Abascal eerder gematigder was dan Wilders, wordt ook hij feller in zijn anti-islamretoriek. „Islamisme vernietigt onze manier van leven. Wij zijn christenen. Europa is christelijke grond en dat moeten we beschermen”, zegt hij onder luid applaus van de tweeduizend toeschouwers.

Een interne crisis binnen Vox gaf deze bijeenkomst extra belang voor Abascal. Vox verliet de fractie van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), geleid door de Italiaanse premier Giorgia Meloni, en sloot zich aan bij de Patriotten voor Europa, waar Vox-leider Santiago Abascal nu de voorzitter van is.

Deze stap leidde tot een interne crisis binnen de partij. Afgelopen maandag stapte Juan García-Gallardo op, woordvoerder van Vox in de regio Castilië en León en een vertrouweling van Abascal. Hij weigerde twee partijleden uit de partij te zetten, zoals de leiding had gevraagd. De partijtop beschuldigde hen ervan kritiek te hebben op het gebrek aan democratie binnen Vox en de overstap naar de groep van Orbán.

Dit ontslag heeft de spanningen binnen Vox verder vergroot. Terwijl de partij de bijeenkomst in Madrid organiseert met andere extreem- en radicaalrechtse partijen, zijn voormalige Vox-leden bezig met het opzetten van een nieuwe politieke beweging. Hoewel de nieuwe partij nog niet officieel is, maakt Vox zich volgens ingewijden zorgen over mogelijke concurrentie.

Invloed Trump

Het geluid van Donald Trump klinkt door in de speeches. „We moeten onze grenzen bewaken, onze vrijheden. Ze proberen ons juridisch en fysiek kapot te maken”, zegt Abascal. „We zagen het in de VS. Ze wilden Trump in de bak gooien en vermoorden. Daarom zijn we zo blij met zijn overwinning.”

De slogan van het evenement, „Make Europe Great Again” (MEGA), is een directe verwijzing naar Trumps eigen MAGA-beweging. De alliantie Patriots for Europe, die als enige Europese groep was uitgenodigd voor Trumps inauguratie in januari, onderhoudt nauwe banden met de ultraconservatieve denktank Heritage Foundation in de VS. De samenwerking tussen deze groeperingen laat zien hoe de extreemrechtse beweging wereldwijd steeds beter georganiseerd raakt.

Videoboodschappen van de Argentijnse president Javier Milei, de Venezolaanse oppositieleider Maria Corina Machado en de Oostenrijkse FPÖ-leider Herbert Kickl met de boodschap „Viva la libertad”, worden met applaus ontvangen. Maar het luidste applaus krijgen de extreemrechtse leiders als ze het publiek in het Spaans aanspreken. „Viva España!” De zaal antwoordt als met één stem: „Viva!”